Sp.a-politicus Bert Anciaux blijft senator, dat besliste het partijbureau van de socialisten maandag. “In alle eerlijkheid, ik had dit niet meer verwacht”, reageert de ‘regionalist’. “In de Senaat moet grondig werk gemaakt worden van een evaluatie van 50 jaar staatshervorming. We moeten heel de Belgische constructie in vraag durven stellen en zoeken naar een nieuwe en creatieve invulling voor dit land”, klinkt het meteen ambitieus op Facebook.

In principe zou Anciaux de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement gaan trekken. “Nog een laatste keer knallen”, klonk het. Even later trok Anciaux zich terug en maakte hij plaats voor een jongere, vrouwelijke, lijsttrekker. Ook een eventueel Vlaams ministerschap zou Anciaux – althans naar eigen zeggen – aan zich laten voorbijgaan. Zijn enige partijpolitieke ambitie? “Ik wil graag, indien mijn partij dit wenst, de verdediger van de Senaat blijven, die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt”, klonk het.

“Zal me ten dienste stellen van mensen die steun nodig hebben”

Die (laatste) ambitie van Anciaux werd door de socialisten vandaag gehonoreerd, iets wat de regionalist plezier doet. “Het doet me plezier het vertrouwen te krijgen van mijn partij. Veel dank daarvoor! Ik zal me als Senator ten dienste stellen van mensen die steun nodig hebben, zoals mensen in armoede, mensen met zorgvragen, vluchtelingen en asielzoekers. Mensenrechten, etnisch-culturele diversiteit en actief pluralisme zullen de thema’s zijn die ik met hart en ziel zal verdedigen”, stelt de senator op Facebook.

Een ander onderwerp waar Anciaux aandacht voor gaat hebben? Het institutionele. “In de Senaat moet grondig werk gemaakt worden van een evaluatie van 50 jaar staatshervorming. We moeten heel de Belgische constructie in vraag durven stellen en zoeken naar een nieuwe en creatieve invulling voor dit land. De rol van Brussel als hoofdstad voor alle gemeenschappen is daarin cruciaal”, schrijft hij op Facebook.

Lees meer:

Anciaux geen lijsttrekker meer voor sp.a