De Verenigde Staten van Amerika voeren de druk op ons land op. Washington D.C. wil namelijk graag dat de Belgische ‘Syriëstrijders’ en hun familieleden worden gerepatrieerd vanuit de detentiekampen in Syrië alwaar zij nu worden vastgehouden. Dat vernam De Morgen, via een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder dit jaar, in februari, sprak Amerikaans president Donald Trump (Rep.) al de wens uit dat Europese landen hun jihadisten zouden terugnemen. Men vreest dat ze anders zullen ontsnappen, of dat de Koerden ze zelfs zouden vrijlaten.

“De beste manier om te verhinderen dat jullie foreign terrorist fighters (zogenaamde Syriëstrijders, red.) ooit naar het slagveld of naar terreurcellen terugkeren, is ze repatriëren om bij jullie te berechten.” Dat moet een topfunctionaris op het Amerikaanse BuZa-departement hebben verteld in een gesprek met De Morgen. Hiermee wordt de druk op ons land opgevoerd om de Belgische Syriëstrijders terug te halen. De VS schatten het aantal op “maximaal honderd”. De afgelopen jaren trokken 292 moslimfundamentalisten vanuit ons land naar Syrië om er te vechten. Minstens 142 van hen zouden gesneuveld zijn. Het SDF (Syrian Democratic Forces), hetgeen bestaat uit vooral Koerdische en ook enkele Arabische milities, zou in totaal zo’n 2.000 foreign terrorist fighters vasthouden uit allerlei landen.

Gevangen Belgische IS-strijders geharde veteranen en allicht niet ‘gederadicaliseerd’. Francken: “Berechten in Irak”

Deze Syriëstrijders zijn geharde IS-veteranen. Het aandeel foreign terrorist fighters (2.000) is trouwens bijzonder groot. Zo’n 11.000 IS-soldaten worden immers in totaal vastgehouden. Dat betekent dat bijna een vijfde vanuit het buitenland is afgezakt om er te strijden voor de islamistische zaak. En deze fundamentalisten met uitgebreide militaire ervaring “bevinden zich niet in hoogbeveiligde gevangenissen, maar in provisoire detentiekampen”, zo verzekert de Amerikaanse topfunctionaris. “Onze vrees is dat de situatie in deze detentiecentra onhoudbaar wordt. Er waren recentelijk al meerdere mislukte ontsnappingspogingen.” Eerder in februari werd zelfs nog gesteld dat bij het aanhouden van de situatie de jihadisten zouden worden vrijgelaten.

Maar het terugnemen van deze jihadisten is geen politieke evidentie in Europa. Het risico bestaat er namelijk in dat men hier aanslagen zal plegen indien men de terroristen of fundamentalisten niet (voldoende lang) vasthoudt. Anderen zouden dan weer toch de Belgische nationaliteit verliezen. “Het ontbreekt jullie aan politieke wil om ze te repatriëren. Op basis van mijn gesprekken verzeker ik u dat er ook bij Belgische aanklagers bereidheid en grond is om de Belgische IS-strijders bij jullie te berechten. Velen zijn zelfs al veroordeeld”, vertelt de functionaris evenwel verder. Logistiek kan overigens geen probleem zijn, zo stelt men. “Wij willen helpen. We maakten in onze contacten al duidelijk dat de VS klaar staan om België bij te staan bij de repatriëring van foreign terrorist fighters.”

Als het echter aan partijen zoals N-VA en Vlaams Belang ligt, worden de jihadisten ginder berecht. “Belgische regering moet diplomatiek contact leggen met Irakese om oplossing te vinden”, tweette ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) deze ochtend. Frappant dat Francken Irak aanhaalt, gezien het gaat om jihadisten opgesloten in Syrië, maar in Irak staat jihadisten veelal de doodstraf te wachten. En “ook de ontelbare slachtoffers daar hebben recht op recht”, schreef ook ex-staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) via Twitter.

Lees ook:

Geens overweegt IS-strijders terug te halen na druk van Trump

Opnieuw Belgische jihadist ter dood veroordeeld in Irak