De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij hebben een zware nederlaag geleden in de Turkse miljoenenstad Istanboel. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu (CHP) won er overtuigend van de AKP-kandidaat Binali Yildirim. De nederlaag is des te pijnlijker omdat de lokale verkiezingen werden overgedaan op vraag van de AKP. De partij verloor in maart nog nipt van Imamoglu.

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de kemalistische CHP heeft een voorsprong van zo’n 775.000 stemmen. In maart bedroeg de voorsprong slechts 13.000 stemmen. Die uitslag werd nietig verklaard nadat de AKP had geklaagd over onregelmatigheden. De uitslag maakt een eind aan 25 jaar van AKP-bestuur in Istanboel. AKP-kandidaat Binali Yildirim gaf zijn nederlaag zondagavond toe.

“Nieuw begin”

In zijn overwinningstoespraak zei Imamoglu dat het resultaat een “nieuw begin” inluidde voor zowel Istanboel als Turkije en dat zijn aanhangers de “democratie hersteld” hebben. “We slaan een nieuwe bladzijde open in Istanboel. Op deze nieuwe bladzijde zal er gerechtigheid, gelijkheid en liefde staan”, zei Imamoglu.

Imamoglu trok met een positieve boodschap naar de verkiezingen en trok zich niets aan van eventuele lastercampagnes. De aanpak leek te werken. Ook in wijken die traditioneel voor de AKP stemmen deed Imamoglu het goed.

Zware klap voor Erdogan

“Ik feliciteer Ekrem Imamoglu, die op basis van de voorlopige resultaten de verkiezingen heeft gewonnen”, schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) op Twitter. De nederlaag is een belangrijke symbolische klap voor de Turkse president, die zelf zijn carrière in Istanboel begon. In het verleden heeft Erdogan gezegd dat “wie Istanboel wint, Turkije wint”.

Imamoglu haalde 54% procent van de stemmen, tegenover de 45% van Yildirim. De nederlaag toont aan dat Erdogan zich zwaar heeft misrekend door op te roepen tot nieuwe verkiezingen in Istanboel. Mogelijk zal dit leiden tot verdeeldheid binnen de AKP en een vraag naar vervroegde verkiezingen.