De federale politie stuurt 150 agenten van verkeerspost Reyers verplicht naar de Dossinkazerne in Mechelen, zo kopt Het Laatste Nieuws. Aanleiding van die maatregel is een klacht van een agent van allochtone afkomst. Opvallend: Ook Dries Van Langenhove, voorman van de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden en pas verkozen Kamerlid, kreeg onlangs dezelfde maatregel opgelegd.

Zo’n 150 agenten van de Federale Wegpolitie Brabant moeten verplicht een bezoek brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Zo besliste commissaris Dimitri Chaussier eigenlijk al in januari, maar onlangs trok hij de maatregel toch in nadat pas verkozen Kamerlid Dries Van Langenhove als voorwaarde voor zijn vrijlating een bezoek aan het Holocaustmuseum opgelegd kreeg. Naar eigen zeggen wilde de commissaris vermijden dat de Brabantse politiepost zou verward worden met extreemrechts. André Desenfants, topman van de federale politie, heeft de commissaris nu teruggefloten en de 150 agenten toch verplicht de Dossinkazerne te bezoeken.

Klacht intussen geseponeerd

Aanleiding van het hele gebeuren is een klacht van een allochtone agent wegens racisme. Hij beweerde onder meer gepest te worden op het werk. Zo kreeg hij een veel oudere kast toegewezen in vergelijking met zijn autochtone collega’s. Hoewel de klacht geseponeerd werd wegens gebrek aan bewijzen, besloot de top van de Federale Politie dat een actieplan omtrent diversiteit wel op zijn plaats was voor de 150 agenten van de Brusselse politiepost. “Een bezoek aan het museum is geen straf op zich. In tegenstelling met vroeger zit die rondleiding vandaag ook in de basisopleiding van inspecteurs”, reageert Sarah Frederickx van de federale politie aan Het Laatste Nieuws.

Ook de oprichter van de omstreden rechtse jeugdgroep Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove, werd onlangs verplicht om de Dossinkazerne te bezoeken. Dit in het kader van een gerechtelijk onderzoek rond overtredingen van de racisme-, negationisme- en wapenwet. Van Langenhove, die de aantijgingen altijd heeft ontkend, werd afgelopen mei verkozen als federaal parlementslid.

Lees ook: