In de Oost-Duitse stad Görlitz kan zondag de rechts-conservatieve AfD voor het eerst in de geschiedenis een burgemeester binnenhalen. Een eerste verkiezingsronde leverde 36,4% van de stemmen op. De tweede stemronde tussen Wippel (AfD) en Ursu (CDU) vindt zondag plaats. Bekende Duitsers waarschuwen alvast voor een mogelijke AfD-burgemeester.

Blauwe zege

Met 36,4% van de stemmen wist de 36-jarige politieman Sebastian Wippel op 26 mei onverwacht de concurrentie achter zich te laten. Het resultaat komt als een verrassing, aangezien het lokale bestuur vaak nog beheerst wordt door de ‘mammoetpartijen’ SPD en CDU. Wippel sprong daarmee vlot over zijn voornaamste uitdager, Octavian Ursu, die slechts 30,3% van de kiezers achter zich kon krijgen. De burgemeestersverkiezing in het Saksische Görlitz geldt als een barometer voor de komende Landdagverkiezing in de deelstaat aanstaande september. Daar wordt AfD op 25% getipt, waarmee ze de grootste partij van Saksen zou worden.

https://twitter.com/AfD/status/1139535974499852293

Grenzen als thema

De campagne zelf verloopt eerder typisch. Het hoofdthema bij AfD is veiligheid en zekere grenzen. Een belediging voor de identiteit van de stad op de Poolse grens, volgens tegenstanders. Wippel beklemtoont dat de campagne gericht is tegen de alleenreizende mannen van buitenlandse origine die de streek onveilig maken. Grenscontroles zouden een oplossing kunnen bieden, aldus Wippel. CDU-burgemeester Ursu pleit op zijn beurt voor een open maatschappij en kant zich sterk tegen de gesloten-grenzenpolitiek van zijn tegenstrever.

“Görliwood”

De burgemeestersverkiezing in de kleine Saksische stad zindert door de hele bondsrepubliek. Voor- en tegenstanders zien in de verkiezing een mogelijke lokale doorbraak voor AfD. Ministerpresident Kretschmer (CDU) weigert echter de samenwerking met AfD op stads- en Landniveau. De verkiezing zindert zelfs na tot in Hollywood. In een open brief kanten zich enkele acteurs, regisseurs en muzikanten tegen een mogelijke AfD-overwinning in de historische stad, die zeer geliefd is bij filmmakers. Het collectief wil daarmee “een signaal geven tegen haat, tweedracht en uitsluiting.” Vele ondernemers sluiten zich bij de brief aan en vrezen voor de economische gevolgen van een AfD-beleid. Ook minister-president Kretschmer deed al een oproep om tegen AfD te stemmen.