In het onderzoek naar de drie verschillende autobranden op 6 maart van dit jaar zijn 7 verdachten opgepakt. Het gaat om 6 mannen van 18 tot 31 jaar oud en één minderjarige. De onderzoeksrechter zal na hun verhoor beslissen over de eventuele aanhouding van de meerderjarige verdachten. Dat brengt Gazet Van Antwerpen. De branden zijn bijna zeker verbonden aan het zware drugsmilieu, alwaar sinds enige tijd een oorlog woedt, ook wel gekend als de ‘mocro-oorlog’. Dit gezien de dominantie van Marokkaanse clans in de Antwerpse cocaïne-onderwereld.

Op zes maart moesten de hulpdiensten tot twee maal toe uitrukken voor wagenbranden. Dit rond Park Spoor Noord. En ook in Hoboken werd een brandende wagen gemeld. Er zou nu schot in deze zaak zijn. “Het parket Antwerpen opende meteen een onderzoek dat werd uitgevoerd door FGP Antwerpen, afdeling agressie”, zo zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket in Gazet Van Antwerpen. “Op dat ogenblik werd ook een onderzoeksrechter gevorderd om het onderzoek te leiden. Vanochtend zijn er op negen plaatsen in Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne huiszoekingen geweest, waarbij FGP Antwerpen heeft samengewerkt met Politiezone Antwerpen en POSA.”

Er werden zeven personen opgepakt. Zes jongemannen van 18, 19, 22, 23, 26, 31 jaren oud en één minderjarige. Ze zullen allen verhoord worden, waarna de onderzoeksrechter zal beslissen over de eventuele verdere aanhouding van de meerderjarige verdachten. “Het verdere onderzoek door FGP Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet.”

Mocro-oorlog blijft niet stil, maar ook gerecht laat arrestaties regenen

Het was van in het begin al waarschijnlijk dat de branden gelinkt waren aan de ‘mocro-oorlog’. Dat is een conflict tussen de verschillende – vooral Marokkaanse – bendes die de cocaïnehandel in de stad controleren. Hierbij worden gevels geregeld beschoten, vinden aanslagen met handgranaten plaats en worden auto’s afgebrand.

De auto die op 6 maart in brand werd gestoken in de Biekorfstraat stond immers ingeschreven op naam van de moeder van de drugsfamilie F., van wie drie zonen reeds zijn aangeklaagd rond drugsmisdaad. De jongste zoon, Safwan (23) kreeg vorig jaar nog 2 jaar cel. De auto in de Rupelstraat was dan weer van de moeder van beruchte drugscrimineel Nordin El H., die verantwoordelijk zou zijn voor het in brand steken van auto’s van medeverdachten in het drugsdossier rond Frank De Tank. Nordin en Frank zouden ruzie hebben gekregen over een verloren lading cocaïne. Tenslotte was de auto in Hoboken een huurwagen die gebruikt zou zijn geweest door Yousef E.Y., bijgenaamd Bouchiar. Deze gangster, berucht voor zijn overvallen vorig decennium, verbleef in de cel tijdens de branden. In meer recente tijden zou hij wel verwikkeld zijn geworden in de cocaïnetrafiek via de Antwerpse haven.

Gisteren werd nog duidelijk dat het Antwerps gerecht en de federale politie vorige week opnieuw havenarbeiders hebben opgepakt. Dit in het onderzoek naar de cocaïne-invoer die werd georganiseerd door de bende van Nawil T., ook wel gekend als Johnny Cash. ‘Johnny Cash’ en zijn kompanen worden gelinkt aan transporten van minstens 1.300 kilogram cocaïne. Het gerecht is eveneens druk bezig met een dossier rond de bende van Moraad El K. (27), ook gekend als Mr. Noodles (naar zijn voormalige eetzaak).

Lees ook het artikel uit maart:

Antwerpen: 3 wagens uitgebrand afgelopen nacht