De Braziliaanse veiligheidsdiensten hebben woensdag in de haven van Santos een halve ton cocaïne onderschept. De clandestiene lading was bestemd voor de haven van Antwerpen en verstopt tussen een lading vloertegels van graniet en wit marmer. Dat communiceert het Departement van Federale Opbrengsten van Brazilië en ook Het Laatste Nieuws.

In totaal is 506 kilogram aan ‘coke’ onderschept door de Braziliaanse autoriteiten. De douaneambtenaren belast met de controle vonden bij vijf van de tien paletten met vloertegels tussen de derde en vierde laag tegels pakketten met cocaïne verstopt. De douane kon de lading vinden door het speurneuswerk van een drugshond.

De controle werd echter uitgevoerd nadat een eerste screening de lading aanduidde als ‘risicovol’. Voorlopig is nog niemand opgepakt en onderzoekt de federale politie de omstandigheden verder zodat de verantwoordelijken kunnen gevat worden.

Antwerpen cokestad

Dergelijke onderscheppingen komen echter zeer geregeld voor in Zuid-Amerika. Vanuit Paramaribo in Suriname wordt zo bijvoorbeeld geregeld een lading in beslag genomen, maar ook in Antwerpen zelf kunnen de autoriteiten frequent ladingen cocaïne vinden. In december 2016 werd bericht dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven voor cocaïne in Europa zou zijn. Deze haven leent zich er ook toe, omdat in Antwerpen veelal met containers wordt gewerkt. In Rotterdam daarentegen – de belangrijkste haven van Nederland – worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd.

Frappant echter, eerder deze week werd in Santos ook nog een lading van circa 500 kg cocaïne onderschept bestemd voor Rotterdam. Het Departement van Federale Opbrengsten van Brazilië heeft in de haven van Santos dit jaar alleen al 11.167 kg cocaïne onderschept in exportladingen.

Lees ook:

‘War on drugs’ belabberd: ‘Kali-team’ Antwerpen valt uiteen