Hakim Elouassaki, een teruggekeerde jihadist uit Vilvoorde die in Syrië samen met islamistische milities vocht, is in beroep veroordeeld tot 28 jaren cel. Dit omwille van een moord die hij er pleegde. Naast zijn celstraf wordt hij ook 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank en verliest hij de Belgische nationaliteit. Dat brengt BELGA.

Hakim Elouassaki (26) trok in in het najaar van 2012 naar Syrië en reisde zijn broer (Houssein) achterna. Hiervoor was hij woonachtig in Vilvoorde en actief bij het extremistische Sharia4Belgium. In Syrië schoot hij een gegijzelde sjiiet door het hoofd, nadat diens broer het gevraagde losgeld niet volledig kon betalen. Hij kon immers slechts 30.000 van de geëiste 70.000 euro ophoesten“Raad eens? Ik heb vandaag iemand gedood”, zo vertelde Elouassaki begin 2013 over de moord in een telefoongesprek met zijn vriendin. “We hebben hem gepakt, want hij aanbidt de duivel.”

Vilvoorde-jihadi kon executie slechts met geklungel uitvoeren

In een tweede gesprek zou blijken hoe klungelig de executie verliep. Hakim miste zijn doelwit bij het eerste schot. Daarna stapte hij dichterbij. Het bange slachtoffer hief zijn arm op om zijn beul af te weren, waarop zijn hand werd doorboord door een tweede kogel. Pas met het derde schot werd het slachtoffer gedood. Enkele maanden later raakte Hakim echter zelf gewond aan het hoofd, door een granaatscherf. Elouassaki keerde met hersenschade en een gedeeltelijke verlamming terug naar België.

In februari 2017 werd de jihadist reeds veroordeeld tot 28 jaar cel, met 10 jaar terbeschikkingstelling. Dit voor terroristische moord. Elouassaki ging echter in beroep, maar krijgt nu dus dezelfde straf, met evenwel een strengere terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank: 15 jaar. Dat is een bijkomende straf die ingaat na de celstraf en waarbij de veroordeelde onder toezicht blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. Tot slot verliest Elouassaki de Belgische nationaliteit.

Lees ook:

3 Belgische IS-jihadisten krijgen celstraffen van 5-10 jaar