In Bulgarije hebben politiediensten een terroristische aanslag verijdeld. Bij een 16-jarige jongeman thuis werden verschillende zelfgemaakte explosieven en een IS-vlag gevonden. Volgens lokale autoriteiten gaat het om een typisch geval van radicalisering en rekrutering van minderjarigen via het internet. Opvallend: de explosieven waren gelijkaardig aan degene die bij de aanslagen in België gebruikt werden.

Het waren de ouders van de 16-jarige jongeman die de radicalisering van hun zoon opmerkten en de politie verwittigden. Hij had op zijn kamer – met IS-vlag aan de muur – een 14,5 kilogram zwaar explosief in elkaar geknutseld. De bom was volgens Bulgaars procureur Ivan Guechev gevuld met spijkers om zo veel mogelijk schade aan te richten. Zo’n spijkerbom gebruikten moslimterroristen ook bij de aanslagen op Zaventem in 2016.

“Een klassiek geval van radicalisering en rekrutering van een minderjarige via internet”, beschrijft de procureur de zaak. Alles wijst erop dat de jongeman een aanslag plande in de stad Plovdiv, de op één na grootste stad van Bulgarije en een culturele trekpleister voor toeristen. Dat willen de autoriteiten evenwel niet bevestigen. De 16-jarige student werd vrijgelaten en krijgt psychologische begeleiding.

Bulgarije kende in 2012 nog een voorval van extreem religieus geweld toen een zelfmoordterrorist zich opblies nabij de luchthaven van Burgas, een kuststad aan de Zwarte Zee en tevens populair bij toeristen.