Hangt het van de Belgische klimaatministers af, dan komt er een Europese vliegtuigtaks, iets wat de schatkist veel geld zou kunnen opleveren. Het probleem? Een studie van de Europese Commissie toont volgens VRT NWS zwart op wit aan dat dit luchtvaartjobs gaat kosten. Daar staat wel tegenover dat de CO2-uitstoot fors naar beneden zal gaan. “Minder jobs in de luchtvaart, natuurlijk, maar verschuiving van jobs naar andere sectoren. Europese Xommissie stelt heel duidelijk dat dit voor de economie een neutrale oefening is”, zo reageert Europees lijsttrekker voor Groen, Petra De Sutter

Eerder waren de Belgische klimaatministers al gewonnen voor een Europese vliegtuigtaks. Niet onbelangrijk: de invoering van een kerosinetaks, een verhoging van het btw-tarief én een forfaitaire heffing zouden, voor België, zo’n één miljard euro in het laatje kunnen brengen. Het probleem? In principe vergen belastingen unanimiteit onder alle 28 EU-lidstaten. Eén lidstaat kan met andere woorden de voorgestelde maatregel afschieten. Toch voerden, volgens De Standaard, al verschillende landen zo’n vliegtaks in. Onder meer in Duitsland, Zweden, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Oostenrijk belast men vliegen reeds.

Een studie van de Europese Commissie onderzocht de gevolgen van verschillende soorten belastingen met betrekking tot de luchtvaart. In alle gevallen, gaande van een belasting op brandstof tot een tickettaks, daalt de CO2-uitstoot. Het aantal jobs, in de luchtvaartsector, daalt echter ook.

Duurdere tickets, minder passagiers, minder jobs