In Zuid-Afrika vond deze week opnieuw een wrede Plaasmoord plaats. Het slachtoffer deze keer is Annette Kennealy, een 51-jarige blanke Zuid-Afrikaanse activiste die net ageerde tegen anti-blank geweld in Zuid-Afrika. Een man van 40 is gearresteerd en zal voor de rechtbank verschijnen. Dat brengt The Daily Mail. Blanke inwoners van Zuid-Afrika worden reeds jaren geplaagd door ‘Plaasaanvalle’ en ‘Plaasmoorde’, waarbij veelal zwarte criminelen blanke boerderijen overvallen en de inwoners vaak verkrachten, verminken en/of vermoorden.

Annette Kennealy, een bekende activiste tegen de ‘Plaarsmoorde’, werd begin deze week dood aangetroffen in haar haar boerderij in de Limpopo-provincie, waar ze met een werknemer verbleef. Ze werd vermoedelijk doodgeslagen met een hamer en ijzeren staaf, zo meldt Ian Cameron, van AfriForum, een mensenrechtengroep die de belangen van de blanke Zuid-Afrikaanse minderheid vertegenwoordigt.

Familielid Kennealy moest verschrikkelijke vondst doen

Een politiewoordvoerder liet optekenen dat “familieleden [Kennealy] telefonisch hadden proberen te bereiken, zonder succes. Tot één iemand op bezoek ging om meer te weten te komen. Bij aankomst vond het familielid de overledene in het huis.Een andere woordvoerder liet weten dat een 40-jarige verdachte werd aangehouden en voor de rechtbank zal verschijnen in verband met de moord.

Kennealy was een bekende activist binnen de Afrikaner gemeenschap en voorheen ook actief bij de Democratische Alliantie, een liberale partij die vooral steun geniet van blanken en kleurlingen (terwijl de meeste zwarten op het ANC stemmen). Op 19 mei plaatste ze op Facebook nog een laatste update over een piek in Plaasmoorde tijdens de afgelopen dagen.

Plaasmoorde

De Afrikaner populatie, waarvan velen oorspronkelijk uit Nederland komen, vormen samen met de Bosjesmannen en de Hottentotten de oorspronkelijke bewoners van de originele Kaapkolonie. Sinds enkele jaren moeten blanke boeren er echter ernstig rekening houden met overvallen op hun boerderijen, ook gekend als de zogenaamde ‘Plaasaanvalle’ of ‘Plaasmoorde’. Sedert de val van het Apartheidsregime en de machtsovername van het ANC in 1994 worden jaarlijks honderden blanke Zuid-Afrikanen het slachtoffer van zo’n plaasaanval. Hierbij sterven jaarlijks nagenoeg honderd slachtoffers.

De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven, waardoor mensenrechtenorganisaties zich berusten op de cijfers van de boerenvakbond Transvaal Landbou-Unie. In 2017 alleen zouden meer dan 70 blanke landbouwers zijn vermoord in honderden roofovervallen. Telkens is er sprake van zware mishandeling en veelal ook van verkrachting. Frequent loopt zo’n aanval ook fataal af.

Lees ook:

Zuid-Afrika: Levenslang voor moordenaars Hannah Cornelius (21)