In Lichtaart is woensdag een burenruzie fataal uit de hand gelopen. Twee alleenstaande mannen hadden al jaren een ruzie over een verwilderde voortuin. Maar de normaal zachtaardige Roger (57), die de rommelige voortuin had, moet door het lint gegaan zijn en sloeg zijn gebuur (74) het hoofd in met een landhak. De bejaarde man is nu in kritieke toestand. De dader stapte hierna uit het leven. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

François L. (74), een wegenbouwer op pensioen, en Roger Groene (57) woonden al jaren naast elkaar en deelden een ‘servitudewegel’. Maar dat verliep immer stroef. Roger had een slordige, overwoekerde voortuin met allerlei rommel in, François een kraaknet ‘hof’, netjes omheind. En “François klaagde over rommel en wildernis op de servitudeweg”, zo getuigt een bewoner.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Burenruzie sleepte jaren aan en was bekend bij buurtbewoners Lichtaart en politie

“Roger was nu eenmaal niet zo netjes”, vertelt nog een andere buurtbewoner uit Lichtaart. “Er lag altijd van alles in zijn voortuin: stukken metaal, een bakfiets… Hij bewaarde dat ‘om later nog te gebruiken’. Hij hield van groen en liet de tuin graag woekeren. Wij hadden daar absoluut geen last van, maar François zag dat niet graag.” De ergernis zorgde voor frequent gebrul vanwege François.

En niet alleen Roger moest dat ondergaan, zo blijkt. Ook kinderen die met een pony over de servitudeweg reden, kregen te horen dat François hun rijdieren “zou afschieten” als ze zich niet uit de voeten maakten.

Laatste ruzie werd fataal

Woensdag moet de ruzie dan geculmineerd hebben in een laatste confrontatie. “Ik stond achter in de weide mijn paarden te verzorgen toen ik het hondje van François hoorde blaffen”, zegt buurtbewoner Jef Paulussen via Het Laatste Nieuws. “Toen ik opkeek, zag ik François op dat weggetje liggen. Ik dacht dat hij even was gaan zitten om uit te rusten. Ik riep: ‘Slaap je?’ Hij draaide zich om en ik merkte dat hij onder het bloed zat.”

François bleek ernstig toegetakeld. “Een landhak (een klein tuingereedschap om grond om te spitten, red.) zat in zijn hoofd. De houten steel was in twee gebroken. Ik heb geprobeerd hem los te maken, maar dat lukte niet.”

De bejaarde man werd naar het ziekenhuis gebracht en vecht nu voor zijn leven. De politie was van plan om een klopjacht te organiseren op Roger, maar dat bleek onnodig. De veiligheidsdiensten troffen Roger dood aan in zijn woonst. Hij bleek zelf uit het leven te hebben gestapt, mogelijk uit wanhopige spijt.

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.