In een debat op Terzake heeft Theo Francken (N-VA) van het Marrakesh-pact een breekpunt gemaakt voor een volgende regeringsdeelname van zijn partij. “Wij zullen niet meewerken aan de uitvoering van Marrakesh”, klonk het vastberaden bij de voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie. Later in de uitzending reageerde kandidaat minister-president Hilde Crevits (CD&V) op dat standpunt: “Je doet toch niet aan politiek om veto’s te stellen”, klonk het bij haar. “Als Francken dat niet wil, moet hij zijn conclusies trekken en stoppen met politiek.”

Theo Francken (N-VA) zei zo’n maand geleden nog over het Marrakesh-pact dat het “juridisch niet evident is om uit een verdrag te stappen”. Zijn standpunt berustte destijds echter op een misverstand: het Marrakesh-pact is namelijk geen verdrag. “We zijn in een engagement gestapt”, reageerde justitieminister Koen Geens (CD&V) toen nog. Vandaag verduidelijkt Francken zijn standpunt over het VN-migratiepact nog eens: “Wij zullen niet meewerken aan de uitvoering van het Marrakesh-pact”, aldus de voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie. “Dat is een breekpunt.” Francken doelt met die uitspraak vooral op de VN-audits die in het pact voorzien zijn. Dat zijn controles door de Verenigde Naties van de asiel- en migratiewerking in een land. Volgens het N-VA-kopstuk zal zijn partij niet meewerken aan die audits moest ze deel uitmaken van de volgende federale regering.

“Ik zou graag hebben dat de N-VA stopt met flipfloppen”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde verbaasd: “Het breekpunt van Francken was in december wel iets anders, toen ging de N-VA er nog uitstappen”, klinkt het bij hem. “Ondertussen is dat al geëvolueerd naar het niet uitvoeren van dat pact”. Van Grieken legt de oorzaak daarvan bij zijn eigen partij. “Na de winst van Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft de N-VA het geweer van schouder veranderd”, aldus de jonge voorzitter.

Later in de uitzending reageerde ook kandidaat minister-president Hilde Crevits (CD&V) op de uitspraak van Francken over het Marrakesh-pact. “Als hij dat niet wil, moet hij zijn conclusies trekken en stoppen met politiek”, stelde de CD&V-kopvrouw. “Maar ik zou graag hebben dat de N-VA, als ze in de volgende regering zit, stopt met flipfloppen”.

Lees ook:

“Francken had migratiepact evengoed kunnen tekenen”