In België verdwijnt gemiddeld de helft van de Kamerleden na de stembusgang, zo bleek eerder uit een studie van Vives. Het nadeel volgens de onderzoekers? “In een parlement waarin steeds andere politici zetelen, komt de continuïteit in het gedrang en kan er geen politieke expertise worden opgebouwd”. Ook deze verkiezingen verdwenen er heel wat bekendere politici zoals onder meer Siegfried BrackeHans Bonte en Wouter Van Besien uit de wetgevende vergaderingen van ons land.

De N-VA is – in absolute aantallen – de grootste verliezer van de verkiezingen. Het gevolg? De partij moet afscheid nemen van heel wat bekende en of geroutineerde parlementsleden. Zo verliest Kamervoorziter Siegfried Bracke (lijstduwer Oost-Vlaanderen) zijn zetel. Ook onder meer Ludo Van Campenhout, Johan Klaps, Peter Luykx, Werner Janssen en Brecht Vermeulen grepen naast hun Kamerzetel. Vlaams verdwijnen onder meer Miranda Van Eetvelde, Paul Cordy en Jelle Engelbosch. Europees zien we Mark Demesmaeker niet meer terug.

Bij de liberalen verdwijnen dan weer Dirk Van Mechelen, Luk Van Biesen, Nele Lijnen en Sandrine De Crom. Veli Yüksel, die vlak voor de verkiezingen van CD&V naar Open Vld overliep, kon eveneens zijn zetel niet behouden. Uit het Vlaams Parlement verdwijnen dan weer Rik Daems, Franceso Vanderjeugd en Jo De Ro.