Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zetelt sinds 2015 in het Europees Parlement. De komende verkiezingen trekt ze de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor haar partij. SCEPTR-redacteur Pieter Van Berkel ging met haar in gesprek over het ‘ecorealisme’, het onderwijs, de Europese Unie en meer. Het volledige interview is deze week te lezen in weekblad ‘t Pallieterke.

Na de klimaatprotesten van de afgelopen maanden leek het klimaat een van de grote thema’s van de komende verkiezingen te worden. Dat thema leek vooral koren op de molen van het ecologistische Groen. Maar ook de N-VA positioneerde zich in het debat met hun ‘ecorealisme’. Binnen de partij is Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zelf veel bezig met die thematiek.

“We gaan niets meer mogen en er ook nog heel veel voor moeten betalen”

Van Bossuyt pleit voor het voeren van “een rationeel debat” over het klimaat in plaats van een debat “puur op basis van emotie”“Als ik sommige andere plannen hoor dan lijkt het wel alsof we allemaal onze auto aan de kant moeten zetten, alsof we niet meer met het vliegtuig op reis mogen, alsof we geen vlees meer op de barbecue gaan mogen leggen” zegt de NVA’ster. “We gaan vooral niets meer mogen en er dan ook nog eens heel veel voor moeten betalen.”

De N-VA breekt in dat kader een lans voor het langer openhouden van de kerncentrales in ons land. Het openhouden van die centrales werd volgens Van Bossuyt berekend door het planbureau. “En de conclusie is zeer duidelijk, daardoor besparen we 44% CO2 op de elektriciteitsproductie. Dus de feiten spreken voor zich”, klinkt het. “Als we spreken over het aantal slachtoffers in Europa door luchtvervuiling: 400.000 per jaar. Door kerncentrales: nul. Er is dus gewoon geen enkele rationele reden om de kerncentrales niet langer open te houden.

“EU biedt meerwaarde rond thema’s migratie, klimaat en veiligheid”

Van Bossuyt – die sedert 2015 Europees Parlementslid is maar nu de Oost-Vlaamse Kamerlijst trekt voor haar partij – ziet wel degelijk punten waar de Europese Unie een meerwaarde kan bieden. Zoals “het aanpakken van problemen die we nationaal niet voldoende kunnen aanpakken”. “Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat onze energie mee betaalbaar blijft, bijvoorbeeld de veiligheidsproblematiek – die we enkel kunnen aanpakken door beter met lidstaten samen te werken”, zegt Van Bossuyt. Ik denk bijvoorbeeld ook aan migratie. We zullen enkel tot een gecontroleerde migratie komen, als we Europees gaan samenwerken en de Europese buitengrenzen beter bewaken.”

Maar Van Bossuyt ziet tegelijkertijd ook dingen die fout lopen. “Een grote fout die daarin gemaakt wordt is dat er veel te weinig geluisterd wordt naar wat er leeft bij de burger”, zegt Van Bossuyt. “Het duidelijkste signaal dat er was om te tonen dat het niet altijd even goed gaat met de EU, is het feit dat er voor de allereerste keer in de geschiedenis van de EU een lidstaat besliste om er uit te stappen. Ik dacht dat dat een wake-upcall zou zijn.”

‘Populisme’

“Als je dan zegt dat er iets fout loopt, dan wordt dat soms omschreven als ‘populistisch’. Maar als ‘populist’ zijn betekent dat je ook luistert naar wat er leeft bij de mensen, dan moeten ze ons maar populistisch noemen”, klinkt het. “Ik denk dat je niets bereikt met politiek over de hoofden van de mensen heen, maar dat je juist moet luisteren naar hun bezorgdheden.”

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.