De Amerikaanse economie doet het erg goed onder president Donald Trump (Rep.). De werkgelegenheidsgroei steeg fors in april en de werkloosheid daalde tot het laagste cijfer in bijna een halve eeuw. 

Zo kwamen er volgens het Amerikaanse ministerie van Werk 263.000 banen bij in april. Het werkloosheidscijfer daalde naar 3,6 procent, het laagste cijfer sinds 1969. Die cijfers zijn ook beter dan eerdere prognoses voor de maand april. Ook in de maanden februari en maart kwamen er meer banen bij dan eerder werd verwacht.

“JOBS, JOBS, JOBS”

De professionele en zakelijke dienstverleningssector zorgde voor 76.000 extra banen. De bouw zorgde voor 33.000 extra banen. De gezondheidszorg groeide met 27.000 banen en de financiële sector met 12.000. De industriële sector steeg met slechts 4.000 banen. In de mijnbouw, opslag, vrije tijd, het toerisme, IT en bij de overheid was er bijna geen banenwinst.

In juli zal de Amerikaanse economie tien jaren van groei bereikt hebben, de langste periode die tot nu toe werd geregistreerd. De sterke economie is een opsteker voor de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), die van de economie een speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt. “JOBS, JOBS, JOBS”, tweette Trump na de bekendmaking van de cijfers.

Aanvankelijk bestond de vrees voor een recessie. Daarom riep Trump de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – op om de rente te verlagen. Ironisch genoeg ondermijnen de nieuwe goede economische cijfers die oproep en lijken ze de beslissing van ‘Fed’, om de rentetarieven ongewijzigd te laten, te steunen.