Wel degelijk Belgische wapens gebruikt in Jemen

0
709

De Belgische overheden hebben steeds ontkend dat Saoedi-Arabië Belgische wapens in zou zetten in de oorlog in Jemen. Uit het onderzoeksproject #BelgianArms – een samenwerking tussen Lighthouse Reports, onderzoekscollectief Bellingcat, VRT NWS, Knack en Le Soir – blijkt echter het tegendeel.

Bij het onderzoek van #BelgianArms werd gebruik gemaakt van honderden video’s van het conflict in Jemen die op sociale media circuleren, overheidsdocumenten en andere publiek toegankelijke gegevens. De oorlog in Jemen sleept intussen meer dan vier jaar aan. De Saoedi’s vechten er tegen de sjiitische Houthi’s. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Saoedische Nationale Garde

De Saoedi’s kopen in ons land voornamelijk wapens van het Waalse FN Herstal. Volgens de Waalse minister-president Willy Borsus (MR) verkoopt Wallonië sinds 2017 geen wapens meer aan het Saoedische leger. Wel worden er wapens verkocht aan de Saoedische Nationale Garde, die onafhankelijk van het leger is.

Volgens de Borsus zijn de verkochte wapens niet bedoeld om militaire operaties buiten Saoedi-Arabië uit te voeren. Normaal gezien zou de Garde enkel bevoegd zijn voor grensbewaking en de bescherming van het Saoedische koningshuis. De Garde blijkt echter wel degelijk actief te zijn in Jemen. Ze steekt dat ook niet onder stoelen of banken, maar pakt er zelf mee uit op sociale media.

Ook Houthi’s gebruiken buitgemaakte Belgische wapens

Zo vond men twee video’s waarin de Nationale Garde met LAV-25 pantserwagens – uitgerust met Belgische kanonnen – posities van de Houthi’s onder vuur neemt aan de Jemenitische grens. De video’s dateren uit 2016 en 2017. Ook de munitie die de Garde daarbij gebruikt komt uit België. De munitie is afkomstig van Mecar, nabij Nijvel. De Saoedi’s kochten daar tussen 2015 en 2017 voor 160 miljoen euro aan munitie.

Hiernaast vond men bewijzen dat de Saoedi’s in België geproduceerde FN F2000-geweren gebruiken in Jemen. Deze werden verkocht via het Foreign Military Sales-programma van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook de Houthi’s blijken de wapens te gebruiken, na deze buitgemaakt te hebben op de Saoedi’s.

Daarnaast ontdekte men dat de autoriteiten van het golfstaatje Bahrein Belgische pantservoertuigen gebruikte tegen de sjiitische betogingen in het land. Ook blijken veel van de FN-wapens populair te zijn bij de Mexicaanse drugkartels.