Niet alleen voert de politie een ‘war on drugs’ uit, ook onderling wordt er flink gevochten, zo blijkt. En deze politie-oorlog heeft een nieuwe dimensie erbij gekregen. Het ‘Kali-team’, die allerlei diensten verenigde in één ‘task-force’ in Antwerpen en de strijd moest aangaan met de ‘mocromaffia’ – het amalgaam van vooral cocaïnebende Marokkaanse drugbendes – is uiteengevallen. De federale speurders willen niet meer met hun lokale collega’s werken. Volgens Het Laatste Nieuws deed het onafgesproken oprollen van de ‘Noodle-bende’ – door de lokale politie – de emmer van ontevredenheid overlopen.

Het Kali-team werd vorig jaar in leven geroepen. Op het Antwerpse Kiel werkten zo’n 35 lokale politiespeurders samen met 40 agenten van de federale gerechtelijke politie. Dit op een speciaal ingerichte en beveiligde verdieping in het Digipolis-gebouw. Maar de samenwerking verliep al snel stroef. Informatie werd niet altijd even vlot gedeeld, wat leidde tot spanningen. De raid op het ‘Noodle-netwerk’ twee weken geleden deed de emmer overlopen.

Slechts een handvol federale flikken blijven op Kali-hoofdkwartier in Digipolis

Twee weken geleden viel de lokale politie namelijk binnen op containerterminal 1742. Met groot vertoon rolden de lokale flikken toen de Noodle-bende op. Alleen: de bedoeling was dat het federale team die operatie zou uitvoeren. In de dagen na de arrestaties lieten de federale agenten zich nog amper zien in het Kali-hoofdkwartier. Via mail werd geïnformeerd dat de federale agenten opnieuw vanuit hun kantoren aan de Noordersingel werken. De lokale agenten blijven wel het Kali-kantoor  gebruiken: “Het stadsbestuur heeft 600.000 euro geïnvesteerd in dit speciale kantoor met alle mogelijke informatica”, zo luidt het ginder via HLN. “Dit gooien wij niet zomaar weg. Wij willen met de nieuwe Antwerpse procureur bekijken hoe het verder moet met het Kali-team en met het Stroomplan.”

Stanny De Vlieger van de federale politie, die in 2018 ook werd aangesteld als baas over het Kali-team, ontkent dat alle federale speurders weg zijn uit Digipolis, alwaar het Kali-team opereerde/opereert. “Die bewering mist elke nuance. Onze mensen werken zowel vanuit Digipolis als vanuit de Noordersingel. Het hangt af van het soort werk.” Er zijn inderdaad nog enkele federale speurders actief bij Kali. Het gaat om een klein financieel-economisch team die verdachte handelszaken onderzoekt en met wie de andere diensten wel vlot samenwerken.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is alleszins niet te spreken over het opstappen van het gros van de federale speurders en noemt het een blamage voor de werking van het gerecht en de veiligheidsdiensten. De Wever wil nu “een serieuze uitleg” van de justitieminister Koen Geens (CD&V) en binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V).

Mocro-maffia kwelt Antwerpen

De Noodle-bende is/was een Marokkaanse drugsbende gecentreerd rond twee families. De naam is afkomstig van een restaurant genaamd ‘Mr. Noodles’, dat door bendelid Moraad E.M. werd uitgebaat. Het restaurant was het doelwit van één van de 60 onopgeloste aanslagen die verband houden met de ‘mocro-oorlog’ in Antwerpen.

Cocaïne is een groot probleem in Antwerpen. Berichten over tonnen onderschepte cocaïne halen geregeld de media. In 2016 werd Antwerpen nog betiteld als de ‘grootste cocaïnehaven van Europa’ is. Dat is ook niet toevallig want in Rotterdam – de belangrijkste haven van Nederland – worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen vooral containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs.

Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene cocaïnehandel. Eerder bleek tevens dat de mocromaffia hecht verweven is met verschillende islamitische gebedshuizen. Maar het milieu heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar men leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met bommen en schietpartijen. Er worden zelfs geregeld handgranaten gegooid naar gebouwen.

Lees ook het artikel uit 2018:

Antwerpen: ‘Maffia-team’ moet allochtone drugsbendes droogleggen