Wallonië heeft zoals verwacht werd links gestemd. De linkse partijen – PS, Ecolo en PTB -stevenen af op een meerderheid. De PS verliest wel fors, maar die stemmen lijken vooral naar de andere linkse partijen te gaan. Het verwachte verlies van MR, de partij van uittredend premier Charles Michel, blijft beperkt. 

In Wallonië is het langer wachten op officiële resultaten. Het zuidelijke landsdeel stemt immers volledig op papier. Nog geen 10% van de stemmen zijn geteld. Toch lijkt de aangekondigde tendens – een ruk naar links – zich te voltrekken. De groene golf die in Vlaanderen vooralsnog uitblijft, zien we wel in Wallonië. Ecolo groeit voor de verkiezing van het Waals Parlement met zo’n 10 procentpunt. Op federaal niveau doen de Franstalige ecologisten het nog beter: +18 procentpunten.

De groene groei is vooral ten koste van de PS. Elio Di Rupo en zijn socialisten lijken op Waals niveau voorlopig meer dan 10 procentpunten te gaan verliezen. Ook voor de Kamerverkiezing moet de partij afrekenen met een gelijkaardig verlies.

De MR van Charles Michel lijkt tegen alle verwachtingen in stand te houden. Zowel in de Kamer als in het Waals Parlement stagneert de partij. De PTB flirt op federaal niveau met de kiesdrempel, maar in het Waals Parlement zullen zij zeker enkele zetels kunnen bemachtigen. Ook de cdH lijkt te profiteren van het verlies van de PS. De christendemocraten kunnen rekenen op een winst van 2 à 5 procentpunt.