Deze ochtend verscheen een artikel op de VRT-nieuwswebsite die een rangschikking weergaf van de meest ‘gegoogelde’ politici in Vlaanderen tijdens de afgelopen dagen. Volgens VRT-journalisten Tim Verheyden en Robbe De Graeve, die “de data van Google [konden] inkijken” en het analyse-stuk schreven, werd Bart De Wever het meest opgezocht, gevolgd door Maggie De Block, Tom Van Grieken, Elio Di Rupo en Theo Francken. Opvallend: nergens in de lijst staat Dries Van Langenhove opgenomen. Wie echter zelf trends.google.com (de website die VRT NWS hanteerde) raadpleegt ziet al snel Dries Van Langenhove verschijnen, als tweede in de lijst dan nog wel. En Tom Van Grieken komt in werkelijkheid vóór Maggie De Block uit. Bij de VRT stelt men echter geopteerd te hebben voor beroepspolitici, waardoor Van Langenhove per toeval werd uitgesloten.

“We hebben bij Google de data opgevraagd van zoekopdrachten in het kader van de verkiezingen  van begin mei tot 16 mei, de periode dat de kiescampagne op snelheid kwam”, zo staat te lezen in een artikel dat deze ochtend verscheen op de VRT NWS-website. Een opvallende woordkeuze voor iets wat met enkele eenvoudige zoektermen op te halen is via trends.google.com. Onze redactie heeft evenzeer ‘de data opgevraagd bij Google’ en vond een beduidend ander resultaat. We voegden tevens Dries Van Langenhove toe aan de termenlijst. Wat blijkt? De onafhankelijke Schild & Vrienden-politicus die opkomt op de Vlaams Belang-Kamerlijst in Vlaams-Brabant was de afgelopen zeven dagen de tweede meest populaire politicus op Google, niet migratieminister Maggie De Block (Open Vld).

Vlaams-nationalisten beheersen Google-top

Wie zelf de Google-zoekgeschiedenisdata opzoekt, merkt dat de populairste politicus op de zoekmachine de afgelopen 7 dagen wel N-VA-voorzitter Bart De Wever was. Trends.google.com geeft echter enkel relatieve waarden mee, dus ten opzichte van andere zoektermen, en geen absolute cijfers. Wij – en de VRT dus ook niet – kunnen daarom niet exact meegeven hoeveel keer De Wever werd opgezocht. Wat we wel kunnen meegeven, is dat niet Maggie De Block de tweede populairste politicus op Google is, maar Dries Van Langenhove – die dus niet werd opgenomen door VRT NWS.

En vervolgens volgt alsnog Maggie De Block niet, maar wel Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Pas dan zijn De Block en ex-migratiestaatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan de beurt. Dit dan nog in gelijke mate. Met andere woorden: de top 4 zijn uitsluitend Vlaams-nationalisten. Wie dan weer de periode van 10 mei tot en met 16 mei (de laatste 7 dagen van 1-16 mei) beschouwt in Google Trends ziet De Wever nog steeds als populairste politicus opduiken, maar met Tom Van Grieken als tweede. Van Langenhove bleek toen derdes in de Google-top.

Reactie VRT: “We kozen ervoor om enkel reeds verkozen politici in beschouwing te nemen”

Bij de Vlaamse staatsomroep is men zich echter van geen kwaad bewust. “Dat is een kwestie van afbakenen. Wij hebben ervoor geopteerd om enkel reeds verkozen beroepspolitici in beschouwing te nemen”, zo laat VRT-woordvoerder Hans Van Goethem weten aan SCEPTR. “Zo zal je ook geen Goedele Liekens (die zondag voor Open Vld opkomt, red.) of Bogdan Vanden Berghe (een wit konijn bij Groen uit 11.11.11, red.) vinden in de lijst. Van een selectieve uitsluiting is dus geen sprake.”

Dries Van Langenhove weigert echter toeval te zien. “De haat van Tim Verheyden (die de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden mee produceerde, red.) tegenover mijn persoon zorgt ervoor dat men ook nu ‘fake news’ niet schuwt. Maar zoals steeds komt de waarheid naar boven”, zo vertelt Van Langenhove aan onze redactie. “Ze beliegen ons met ons eigen belastinggeld. Hoog tijd om die jaarlijkse belastingkraan van 300 miljoen euro dicht te draaien.”