Resultaten van Sint-Truiden tot Diksmuide tonen een voorlopige maar duidelijke trend aan: het rechts-nationalistische Vlaams Belang kan op forse winst rekenen. Verlies is er vooral voor de N-VA. Ook de christendemocraten, socialisten en liberalen gaan (lichtjes) achteruit. Groen kan op winst rekenen, maar vooralsnog blijft deze onder de (te hoge) verwachtingen.

Voorlopige resultaten maken duidelijk dat het rechts-nationalistische Vlaams Belang een flink deel van de Vlamingen kon overtuigen. Hoewel het om voorlopige resultaten gaat, vormen deze (traditioneel) een goede graadmeter. Zo kan men concluderen dat de Zweedse partijen – N-VA, CD&V en Open Vld – op verlies staan. In veel kieskantons staat de N-VA zelfs op fors verlies.

Dewinter reageerde tegenover de camera’s van VRT NWS lichtjes verrast op de – voor zijn partij – (zeer) goede resultaten. “Het ziet er heel goed uit. Ik heb een heel groot déjà-vugevoel naar 1991 (waarmee Dewinter verwijst naar ‘zwarte zondag’, n.v.d.r.). Het gaat wat dezelfde richting uit maar we zullen nog even geduld moeten hebben”, klonk het. Volgens Dewinter heeft de N-VA “geprobeerd om ons te kopiëren maar blijft het origineel toch beter dan de kopie”. “Vandaag moet het cordon doorbroken worden. We zijn bereid tot het gesprek”, aldus Dewinter tegenover VRT NWS.

Vlaanderen zwenkt naar rechts

Een voorlopige zetelverdeling in het Vlaams Parlement van VTM NIEUWS maakt duidelijk dat een nieuwe Vlaamse regering zonder de N-VA haast onmogelijk zal worden. De reden? De twee ‘V-partijen’, Vlaams Belang (22) en N-VA (34), zouden voorlopig samen 56 van de 124 zetels kunnen bemachtigen. Hoewel de N-VA zo’n 9 zetels verliest, gaan de ‘V-partijen’ er gezamenlijk op vooruit. Zo krijgt het Vlaams Belang er 16 zitjes bij. Een regering met CD&V, Groen, Open Vld en sp.a kan – in de veronderstelling dat deze partijen niet willen samenwerken met de radicaal-linkse PVDA – maar op een erg fragiele meerderheid rekenen.

ADVERTENTIE