Een Vlaming kreeg in 2016 te Oudergem, nabij Brussel, een parkeerboete (formeel een parkeerretributie) van 25 EUR. De brieven die hij hierover ontving waren echter in het Frans, en de beboete man eiste dat hij deze in het Nederlands zou verkrijgen. “Als Nederlandstalige inwoner vroeg ik de gemeente dan ook eerst om de communicatie in het Nederlands te doen.” De gemeente Oudergem – bestuurd door Ecolo/Groen en de ‘burgemeesterslijst’ van de radicaal-Franstalige DéFi – weigerde dit echter te doen, waarna gemeente Oudergem zelf een boete/schadevergoeding aan het been kreeg, van maar liefst 2.047 EUR. Het koppige bestuur weigerde echter te betalen, waarna een Brusselse deurwaarder vrijdag beslag legde op op 18 kunstvoorwerpen uit het gemeentehuis. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws.

Ongetwijfeld een bizar uitzicht, afgelopen vrijdag. Een Brusselse deurwaarder stelde in het gemeentehuis van Oudergem een proces-verbaal op voor zestien schilderijen en twee borstbeelden. Bij de kunstwerken onder meer doeken van Brusselse schilders Léon Houyoux en Louis Clesse. Zij zijn nu in beslag gelegd voor openbare verkoop op 4 juli. Hoe het zo ver kwam? Een simpele parkeerboete en een Nederlands-onwillige administratie.

“Als Nederlandstalige inwoner vroeg ik de gemeente om de communicatie in het Nederlands te doen, dat is de wet”

De deurwaarder werd ingezet nadat een juridisch geschil werd uitgevochten tussen een Vlaamse inwoner van Etterbeek (net over de gemeentegrens met Oudergem) en de gemeente van Oudergem. Dit over een parkeerboete uit 2016… “Ik had de auto van mijn toenmalige vriendin met een platte band aan de kant gezet in een blauwe zone”, zo zegt Jan De Groote, advocaat van beroep, in Het Laatste Nieuws. Gezien er geen parkeerschijf werd gelegd, eiste de gemeente een retributie van 25 EUR van de auto-eigenares. En “aangezien ik de auto daar gezet had, wilde mijn toenmalige vriendin dat ik de zaak afhandelde. Als Nederlandstalige inwoner vroeg ik de gemeente dan ook eerst om de communicatie in het Nederlands te doen.”

Maar de gemeente bleef Jan De Groote en zijn vriendin aanschrijven in het Frans. “Omdat ik de retributie niet betaalde, besloot de gemeente om fiscaal beslag te laten leggen op onze rekeningen”, zo vertelt De Groote verder. “Dat lieten ze weten op 26 december. We moesten dus binnen 24 uur in de rechtbank staan om dat te verhinderen. Want juridisch mag een gemeente dat niet zomaar doen om een retributie te innen.” En zo kwam de zaak voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, die De Groote afgelopen januari gelijk gaf.

Vaudeville over boete sleept al sinds 2016 aan, maar DéFi-burgemeester valt uit de lucht: “In dit verhaal zijn we in snelheid gepakt”

Het oordeel? Een rechtsplegingsvergoeding ten voordele van De Groote van 1.440 euro. Na extra deurwaarderskosten is dit inmiddels 2.047 EUR geworden. En, “sinds het vonnis hoorden we niets meer van de gemeente. Er kwam geen betaling en geen bericht over de stand van zaken”, aldus nog de Vlaamse advocaat. “Daarom schakelden we een deurwaarder in. […] “Het ging mij niet om geld, maar om het principe. Ik heb als inwoner van een Brusselse gemeente het recht om communicatie in het Nederlands te ontvangen. Dat is de wet en de gemeente moet zich daaraan houden. Omdat ik advocaat ben, weet ik wat ik moet doen om dat recht af te dwingen. Voor de meeste mensen is dat ingewikkeld en vaak ook te duur. Vandaar dat ik en mijn vriendin de zaak wilden doorzetten.”

Omdat ik advocaat ben, weet ik wat ik moet doen om dat recht af te dwingen. Voor de meeste mensen is dat ingewikkeld en vaak ook te duur. Vandaar dat ik en mijn vriendin de zaak wilden doorzetten.

De waarnemende burgemeester van Oudergem Sophie De Vos (DéFi) zei aanvankelijk niet op de hoogte te zijn van de vaudeville, maar liet na inlichtingen in te winnen, weten om de vergoeding te zullen betalen. “Als de rechtbank ons veroordeelt tot betaling van een vergoeding, dan betalen wij altijd. We moeten ons wel aan de procedure houden: eerst moet het college de overschrijving goedkeuren. Pas daarna wordt die uitgevoerd. In dit verhaal zijn we in snelheid gepakt.”