Het Vlaamsgezinde weekblad ’t Pallieterke is bezig aan zijn 75ste jaargang. En dat moet gevierd worden, zo moest men aldaar gedacht hebben. Het “0% politiek correcte” medium startte daarom een bijzonder gekleurde affichagecampagne. Opvallend, want die is niet zozeer gericht aan potentiële klanten, dan wel aan de Franstaligen in Knokke en Brussel. Wie er in de buurt rijdt krijgt op grote reclamepanelen de volgende boodschap te zien: “Ceci n’est pas une melkkoe”, naast een Vlaamse leeuw met een uier. Een knipoog naar de transfers die naar Wallonië versluist worden vanuit Vlaanderen. 

Voor ‘t Pallieterke blijven de transfers een doorn in het Vlaamse oog. Het blad verwijst daarbij zelfs naar ‘de concurrentie’, naar een HLN-editoriaal van Jan Segers, editorialist bij Het Laatste Nieuws, die vorige week het volgende schreef: “143 euro per maand per Waal. Zo veel geld stroomt er vanuit Vlaanderen naar Wallonië. Elke maand dus. Jaar in, jaar uit. Sinds decennia en zonder uitzicht op beterschap. Ontelbare keren hebben Waalse socialistische minister-presidenten de ommekeer aangekondigd.” En met de verkiezingen voor de deur, is het dringend tijd om dat opnieuw aan te kaarten, zo denkt ook Karl Van Camp, hoofdredacteur bij ‘t Pallieterke.

“Het is nu al duidelijk dat Di Rupo en Magnette enkel in een federale regering stappen als de miljardentransfers blijven rollen”

“Aan de vooravond van de verkiezingen en daaropvolgende regeringsvorming is het niet verkeerd om te blijven pleiten voor een totale afbouw van de miljardentransfers”, zo laat Van Camp optekenen. “Het is nu immers al duidelijk dat [PS-coryfeeën] Elio Di Rupo en Paul Magnette enkel in een federale regering stappen als de miljardentransfers (en andere vormen van ‘solidariteit’ tussen Noord en Zuid) blijven bestaan. Jaarlijkse wordt 12 miljard euro Vlaams belastinggeld versast naar het zuiden, zonder toezicht en zonder ook maar een enkel dankwoord.”

De affiches die in Knokke, Brussel, maar toch ook in Antwerpen zijn opgehangen aan belangrijke invalswegen, moeten de boodschap voor Franstaligen duidelijk maken: “Er moet een einde komen aan het melken van de Vlaamse melkkoe”. Ook de Vlaamse politici worden aangesproken “om bij de komende regeringsvorming eindelijk politieke moed te tonen en de afbouw van de miljardentransfers op de agenda te zetten.”