Sinds begin maart hebben alle Vlaamse politieke partijen minstens bijna een kwart miljoen euro uitgegeven aan advertenties op Facebook. Dat blijkt uit een onderzoek van inzicht.io. Vooral oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang geven veel geld uit aan het medium. De afgelopen maanden en jaren groeide die laatste partij ook uit tot de grootste politieke speler op Facebook, met maar liefst 400.000 vind-ik-leuks.

Nu Facebook na aanhoudende kritiek ‘advertentiebibliotheken’ heeft raadpleegbaar gemaakt, kan men een beter inzicht krijgen in hoeveel partijen/bedrijven uitgeven aan advertenties op het platform. De Belgische productmanagers Ilias Ismana­lijev en Maarten De Schuymer verzamelden deze data met hun online tool ‘Inzicht.io‘ en kwamen tot de conclusie dat de Facebookpagina’s van Vlaamse partijen en deze van hun partijvoorzitters in twee maanden en half maar liefst minstens 229.300 EUR hebben uitgegeven. Het bedrag kan zelfs hoger zijn tot een miljoen euro maximaal, gezien Facebook alleen prijscategorieën meegeeft en geen exacte bedragen.

Vlaams Belang geeft veruit de meeste centen uit op Facebook

De verschillen onderling blijken groot. Vlaams Belang heeft al minstens 150.000 EUR tot mogelijk 600.000 EUR uitgegeven op nog geen drie maanden, aan amper 178 advertenties. Dat betekent dat verschillende advertenties – 7 – meer dan 5.000 EUR hebben gekost en zelfs 3 meer dan 10.000. De centrumlinkse partij sp.a volgt op de tweede plaats, al is dit met een flinke afstand. De uitgavevorken van John Crombez’ partij overlappen slechts gedeeltelijk met deze van Vlaams Belang met een minimumbedrag van 44.300 EUR en een maximum van 215.366 EUR.

Ter vergelijking, PVDA liet 577 advertenties plaatsen, waar de meesten minder dan 100 EUR kosten. CD&V is zoals te verwachten het meest conventioneel, en gaf minimaal slechts 600 EUR uit in de gevolgde periode.

Ene partij al handiger op sociale media dan andere

De cijfers tonen ook aan dat de ene partij de advertenties beter kan inzetten dan de andere. N-VA kan bijvoorbeeld meer – dat kan door je doelpubliek goed te kiezen, of natuurlijk door de kwaliteit van je ‘content’ te verbeteren – bekeken berichten verkrijgen per uitgegeven euro dan pakweg de PVDA.

Belangrijk om te onthouden: De uitgaven op sociale media tellen mee voor de berekening van de verkiezingsuitgaven in de campagne. Die zijn geplafonneerd tot een maximumbedrag van 1 miljoen EUR, al probeert men die veelal te omzeilen door het inzetten van persoonlijke uitgaven die kandidaten ook mogen doen. Zo wordt het werkelijke bedrag dan vaak 3 tot 4 miljoen EUR.

Afbeelding: inzicht.io. Aan de hand van API-info vanuit Facebook kon inzicht.io een overzicht maken van alle Vlaamse partijen en hun uitgaven op het sociale medium.
Afbeelding: inzicht.io. Aan de hand van API-info vanuit Facebook kon inzicht.io een overzicht maken van alle Vlaamse partijen en hun uitgaven op het sociale medium.
Lees ook:

CD&V haalt achterstand op Facebook in met 10.000 Indische ‘likes’