Vlaams Belang is misnoegd over het feit dat ze worden uitgesloten voor een klimaatdebat van Students for Climate. De partij had aangegeven deel te willen nemen, maar werd geweigerd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De organisatoren willen naar eigen zeggen alleen partijen verwelkomen die de noodtoestand voor het klimaat uitroepen.

Aanstaande woensdag organiseert Students For Climate een debat over het klimaat in de Blandijn in Gent. Vlaams Belang-gemeenteraadslid en kandidaat voor het Vlaams parlement Adeline Blancquaert had aangegeven dat ze wenste deel te nemen aan het debat, maar ze kreeg prompt een “nee” van de organisatoren.

Communisme?

De organisatoren van het debat willen naar eigen zeggen alleen partijen die de noodtoestand voor het klimaat uitroepen, zoals Ierland deed, en partijen die expliciet een klimaatregering nastreven bij de volgende legislatuur. Vlaams Belang voldoet niet aan die voorwaarden en mag dus niet mee debatteren. De partij reageert verbaasd en misnoegd.

“Blijkbaar viert het klimaatfanatisme vandaag hoogtij en worden andersdenkenden niet gewenst. Het doet me wat denken aan sommige voormalige communistische landen zoals Oost-Duitsland, waar kleine politieke partijen gedoogd werden als ze het maar eens waren met de communistische partij”, aldus Johan Deckmyn, lokaal partijkopstuk van het Vlaams Belang aan HLN. “Trouwens, kan men nog spreken van een debat, als iedereen het eens moet zijn over het thema?”

Yuni Mertens, actief in Students For Climate, denkt er niet aan om terug te komen op de beslissing om Vlaams Belang uit te sluiten. Hij reageert gepikeerd aan Het Laatste Nieuws. “Het is niet aan het Vlaams Belang de insteek van het debat van Students For Climate te bepalen. Als organisatie met duidelijke doelstellingen bepalen we dat zelf wel. Een debat zal er wel degelijk zijn: over de mogelijke oplossingen van het klimaatprobleem.”