Niet alleen bij ons waren het verkiezingen. De Europese verkiezingen leverden in Duitsland een historisch resultaat op. Nog nooit deden de beiden ‘mammoetpartijen’, CDU/CSU en SPD, het zo slecht bij de kiezer. Grote winnaar van de verkiezingen zijn de Duitse groenen die met 20,5% de tweede partij worden in de Bondsrepubliek. AfD groeit, maar kan de hoge verwachtingen niet verzilveren. 

Met 20,5% van de stemmen wist de linksgroene Bündnis 90/die Grünen de verwachtingen meer dan in te lossen. De Duitse groenen wisten hiermee hun stemmenaantal bijna te verdubbelen ten opzichte van de Europese verkiezingen 2014, en doen het opmerkelijk beter dan bij de laatste federale verkiezingen in Europa (8,9%). Verkiezingsleider Michael Kellner noemt de overwinning een ‘Sunday for Future’, een toespeling op de ‘Fridays for Future’, de wekelijkse klimaatmanifestaties in de Duitse steden. Met de verdubbeling van haar achterban lijkt de groene beweging in Duitsland alles uit haar kiespotentieel gehaald te hebben. Of toch kan er nog meer uit de Duitse kan gehaald worden voor de groenen?

Groene golf en Pyrrusoverwinning voor de ‘Union’

Demografische analyses tonen dat de groenen met 33% veruit de populairste partij zijn onder de jonge kiezers tussen 18 en 29. Vooral bij de vrouwen doet de partij het met 25% goed en moet het enkel de ‘Union’ (CDU en CSU) voor laten gaan. De steden lijken ook veroverd te worden door de groene golf. In negen van de tien grootste Duitse steden domineren de Groenen. Enkel in Essen (9de stad) moeten ze voor de CDU de duimen leggen. De demografie lijkt de groene golf van de klimaatbeweging te bevestigen, en toont dat het electorale plafond nog lang niet bereikt is.

Voor de partijen van de Grote Coalitie, de sociaaldemocratische SPD en de christendemocratische Union van CDU en de Beierse CSU was er zondag weinig reden tot feest. Ondanks het feit dat de Union de grootste blijft, krijgt ze stevige klappen te verwerken. De partij zakt verder weg naar 28,9%, een verlies van 6,4% ten opzichte van 2014. Toch is er reden voor ongerustheid, aangezien de Union zich electoraal sterk vastklampt aan het slechts opgeleide en oudste kiezerssegment (60+), wat op termijn voor een politieke wende kan zorgen.

De pyrrusoverwinning van de christendemocraten kan vooral hun Europese lijsttrekker Manfred Weber in gevaar brengen, wiens positie als uitdager van Frans Timmermans voor het Commissievoorzitterschap van de EU opmerkelijk zwakker wordt. Desondanks blijft bij de CDU de overwinningshouding overheersen. De Union blijft de grootste in Duitsland en de EVP blijft de grootste Europese fractie in het Europese parlement, aldus voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer. Verwacht wordt dat de Duitse christendemocraten toch het commissievoorzitterschap zullen opeisen.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Klappen voor de sociaaldemocraten

De hardste klappen zijn echter voor de SPD, die de trend van de afgelopen federale verkiezingen volgen en verder zakken op 15,8%, een verlies van maar liefst 11,5 procentpunten. Voorzitster Andrea Nahles beschreef de resultaten als “extreem teleurstellend” en wijst op de noodzaak aan een herbronning.

Desondanks bleef er plaats voor felicitaties aan Bündis 90/die Grünen, die de tweede kracht in Duitsland geworden zijn. Lijsttrekster Katharina Barley becommentarieerde het resultaat slechts met een kort citaat: “Ik heb alles gegeven wat ik kon, meer ging niet.”

AfD: tussen twijfel en jubel

De Europese verkiezingen gelden niet enkel als een aftekening van de klimaatproblematiek, maar ook als barometer voor de komende Landtagverkiezingen in Thüringen, Saksen en Brandenburg. De drie Oost-Duitse deelstaten gelden als een vesting van extremen, waar vooral de extreem-linkse Die Linke, als opvolgers van de DDR-staatspartij SED, en de rechts-conservatieve AfD het goed doen.

De Europese resultaten werpen hier een zeer duidelijk beeld. Hoewel de CDU in Thüringen standhoudt, kleurt de meerderheid van Saksen (25,3%) en Brandenburg (19,9%) blauw. In Thüringen is het verschil echter klein geworden, en ligt AfD met 22,5% nauwelijks 2,2% achter op de CDU (24,7%).

(Lees verder onder de tweet.)

Met een Europees resultaat van 11% (+3,9%) doet de partij het echter slechter dan verwacht, en verliest ook duidelijk in vergelijking met de afgelopen federale verkiezingen van 2017, waar ze 12,6% haalde. Lijsttrekker Jörg Meuthen toont zich strijdvaardig en stelt zich als opdracht de EU tot haar kerntaken te reduceren en de EU te repareren.