Er zijn opnieuw videobeelden opgedoken van allochtone jeugdbendes die met elkaar op de vuist gaan. Daarbij worden zelfs broekriemen en krukken gebruikt. Het filmpje bereikte ook de politie en zij konden inmiddels al verschillende betrokkenen arresteren. “Nagenoeg alle betrokkenen zijn intussen geïdentificeerd en worden verhoord”, aldus korpschef Nicholas Paelinck aan Het Laatste Nieuws.

Donderdagochtend plaatste Vlaams Belang videobeelden op sociale media waarin twee verschillende vechtpartijen met allochtone jongeren te zien zijn. “Deze beelden uit Nieuwpoort werden ons bezorgd via verschillende bezorgde burgers die dit crimineel gedrag in hun streek kotsbeu zijn. Verspreid dit filmpje, want de overheid doet niets. Onze kust Vlaams én veilig!”, klinkt het bij Vlaams Belang.

Rivaliserende jongerengroepen

De videobeelden werden massaal gedeeld en al snel bereikten die ook de lokale politie. “We zijn donderdagmorgen op de hoogte gebracht door de vader van een van de betrokkenen. Het gaat om twee rivaliserende jongerengroepen van verschillende scholen in Nieuwpoort, in totaal een vijftiental personen. Van echte bendes kunnen we voorlopig niet spreken. Wel enkele heethoofden en meelopers die een persoonlijke vete uitvechten, een klassiek kat-en-muisspel”, duidt korpschef Nicholas Paelinck aan Het Laatste Nieuws.

Korpschef Paelinck benadrukt dat de politie snel actie heeft ondernomen. “Intussen zijn de meesten geïdentificeerd”, klinkt het. “Ze worden verhoord in het kader van wederzijdse slagen en verwondingen. Dat is alvast het gerechtelijk luik. We moeten dit fenomeen in de kiem smoren en gaan kort op de bal spelen. Afgelopen ochtend is meteen beslist om twee extra patrouilles van ons Snelle Responsteam in te zetten in de buurt van de scholen en het openbaar vervoer, naast de normale patrouilles. Daarmee willen we nieuwe vechtpartijen vermijden en tussenkomen indien nodig.”