Een man uit Bonheiden (37) is vandaag veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar, effectief. Dit wegens verkrachting. Naar Belgische maatstaven is dat een stevige straf, maar de rechtbank ging niet over tot de onmiddellijke aanhouding. En dat ligt gevoelig, zeker nadat Julie Van Espen zaterdag werd vermoord door een veroordeelde verkrachter die vrij kon rondlopen. De dertiger stond terecht voor het misbruiken van zijn eigen dochter, aldus Het Laatste Nieuws.

De man uit Bonheiden was niet aanwezig voor zijn eigen veroordeling, maar liet zich vertegenwoordigen door raadsvrouw Elke Goossens. Aanvankelijk vroeg zij een voorwaardelijk straf, (hetgeen men dus niet moet uitzitten tenzij men de voorwaarden overtreedt), maar de rechtbank ging over tot het uitspreken van een effectieve celstraf. Dit “gelet op het herhaaldelijke karakter en ook de houding doorheen het dossier”. Het oordeel zou zeven jaar cel worden, opmerkelijk genoeg een jaar meer dan wat het openbaar ministerie vroeg.

Verkrachter: “Ik dacht dat ze het graag had”

Dat openbaar ministerie vroeg, gezien de zware straf en de afwezigheid van de veroordeelde op zijn proces, ook de onmiddellijke aanhouding. Maar raadsvrouw Goossens ging hiertegen in verzet. “Volgens de verslagen van de psychiater is er geen kans op recidive. Bovendien heeft mijn cliënt steeds meegewerkt en zowel zijn opgelegde voorwaarden alsook zijn elektronisch toezicht perfect nageleefd.”

De verkrachting duurde maar liefst negen jaar lang en startte toen het meisje amper acht jaar oud was. “Bij haar thuis, bij hem thuis en zelfs op vakantie aan de zee”, zo liet meester Yves Vekemans nog optekenen door Het Laatste Nieuws. Vekemans vertegenwoordigt het slachtoffer – inmiddels meerderjarig – dat zich burgerlijke partij stelde. “Kan u zich dat inbeelden? Terwijl vakantie leuk moet zijn voor een kind, kroop hij ’s ochtends bij haar in bed om haar te misbruiken. Dit terwijl zijn vriendin naar de bakker ging. Hallucinant.”

Na aanvankelijk de beschuldigingen te ontkennen, ging de momenteel veroordeelde over tot bekentenissen tijdens testen met een leugendetector. “Ik dacht dat ze het graag had, dat ze er van genoot, dat zij het wou”, zo hij nog vertellen. Zijn advocate liet de rechtbank wel weten dat er intussen schuldinzicht zou zijn. De man moet eveneens overgaan tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 EUR.

Afgelopen zaterdag werd Julie Van Espen (23) tijdens een verkrachtingspoging vermoord. De waarschijnlijke dader, Steve Bakelmans (39), werd in 2017 reeds veroordeeld omtrent een andere verkrachting, maar ging in beroep. Omwille van het aanslepen van de beroepsprocedure en het gebrek aan onmiddellijke aanhouding kon Bakelmans zijn slag slaan anno 2019.

Lees ook:

Moordverdachte Julie veroordeeld in ‘17, maar rechter weigerde aanhouding