De toestand van onze bruggen in België is “problematisch” en daarom is er dringend nood aan een herstelplan. Dat vindt de VBA, of de Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken. Deze organisatie maakt een jaarlijkse ‘vertrouwensbarometer’ op en hieruit blijkt dat onze infrastructuur en de kwaliteit ervan te wensen overlaat. Dat rapporteert BELGA.

De VBA is wel tevreden dat de tunnels in Brussel eindelijk worden gerenoveerd. Deze werken worden echter pas verwacht afgerond te worden tegen 2031, dit wegens allerlei vertragingen. En de VBA verwacht eenzelfde scenario voor allerlei bruggen en viaducten in ons land. Recentelijk stelden zich ook zo allerlei problemen aan het viaduct in Gentbrugge, de zogenaamde ‘brokkelbrug’.

VBA: “Hopelijk overkomt ons niet wat er in Genua vorig jaar gebeurde”

De organisatie verwijst naar deze brug, maar ook naar de Klein-Eilandbrug in Anderlecht, thans al maanden afgesloten voor het verkeer. Vooral het Vlaams en Brussels Gewest horen nu op te treden. Want, “in Wallonië is er al een inventarisatie van de bruggen geweest en is er een investeringsplan op lange termijn. En dat loopt”, zo vertelt VBA-voorzitter Frédéric Loriaux aan BELGA.

Anderzijds zijn er tal van bruggen in Vlaanderen die reeds gecontroleerd zijn, “maar daar stelt zich het probleem dat er geen budget is“, aldus Didier Cartage, algemeen directeur bij VBA. “Hopelijk overkomt ons niet wat er in andere landen is gebeurd”, hiermee verwijzend naar de brugramp vorig jaar in Genua, Italië.

Men roept de overheden nu op om de kosten van het onderhoud van bruggen, maar ook van andere publieke infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen, sociale woningen… te integreren in hun begrotingen. “Wij schatten dat 1,5 à 2 procent van de waarde van de werken besteed moet worden aan het jaarlijkse onderhoud.”

WEF: “Belgische wegen slechter dan in Rwanda of Swaziland”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken