Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) werden zonet als informateur aangesteld. Hun taak? Het terrein aftasten en bekijken welke regering er met welke partners kan worden gevormd. Nadien neemt een formateur, normaliter de volgende premier, het stokje over.

Nadat de vorst eerder deze week alle partijvoorzitters consulteerde, onderneemt Filip vandaag een nieuwe stap. Zo werden omstreeks 16 uur Vande Lanotte – in het verleden onder meer vicepremier en ervaren in het onderhandelen van een staatshervorming – en Reynders op het paleis ontvangen. “Reynders en Vande Lanotte [werden] benoemd tot informateur om [de] uitdagingen van ons land te identificeren en de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden na te gaan tot de vorming van een federale regering”, maakte het paleis een uur later bekend.

Dafalgan voor de vorst?

Zowel de kiezer – met sterk verschillende resultaten tussen Vlaanderen en Wallonië – als de partijen – die verschillende veto’s uitspraken – maken de vorming van een nieuwe federale regering lastig. “Ik hoop dat de koning zijn doos Dafalgan forte al uit de kast heeft gehaald”, klonk alvast bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Concreet ziet de N-VA een federale regering met de PS en Ecolo niet zitten. Verschillende Franstalige partijen, zoals cdH, PS, Ecolo en PTB willen dan weer niet samenwerken met de N-VA. Om de puzzel nog wat moeilijker te maken: zowel N-VA als Open Vld passen voor een regering zonder meerderheid aan Vlaamse zijde.