Iets na 09u00 is Dries Van Langenhove, onafhankelijk Kamerlijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, gaan stemmen. Dit in zijn iconische blauwe pak en Vlaams-gele kousen. De jonge politicus (26) blijft voorzichtig, maar tegelijk ook strijdbaar. “Dit is een strijd van David tegen Goliath”, zo liet de frontman van het alternatief-rechtse Schild & Vrienden optekenen voor de camera’s van VTM. Tevens gelooft hij dat het cordon sanitaire wel eens kan gaan sneuvelen na vandaag. “De Wever zei vorig jaar ook niet met sp.a te willen samenwerken.”

Van Langenhove, gekleed in zijn inmiddels iconisch blauw pak met witte pochette en Vlaamse leeuw-kousen, werd opgewacht door een klein legertje cameramannen. “Het was een zware campagne en het was heel moeilijk om op te boksen tegen de grote budgetten en de grote middelen van de systeempartijen”, zo citeert Het Laatste Nieuws de Schild & Vrienden-kopman. “Maar als ik het enthousiasme zie op straat en op sociale media, dan heb ik het gevoel dat we echt een goed resultaat gaan neerzetten.”

“Wat ik nog ga doen vandaag? Ik ben zelfstandige, dus het werk is nooit gedaan. Ook niet op zondag, zelfs niet op verkiezingsdag. Tussendoor ga ik wel de resultaten opvolgen.”

Publiée par Dries Van Langenhove sur Dimanche 26 mai 2019

Van Langenhove: “Cordon kan wel eens sneuvelen”

“Het is natuurlijk [ook] zwaar geweest. We hadden een sterk team van vrijwilligers die de afgelopen maanden hard gewerkt hebben, maar het is natuurlijk heel moeilijk om op te boksen tegen die grote middelen, die grote budgetten en die grote personeelsbestanden van de machtige systeempartijen”, zo klonk het nog. “Het is een beetje zoals de strijd van David tegen Goliath. Maar als ik kijk naar het enthousiasme op straat, op sociale media en ook tijdens de vele debatten die ik de afgelopen maanden heb gevoerd, dan heb ik er een goed gevoel bij dat we vandaag een sterk resultaat zullen neerzetten.”

En Van Langenhove denkt dat het cordon sanitaire – de politieke afspraak die Vlaams Belang a priori uitsluit van elke machtsdeelname – wel eens kan sneuvelen na vandaag. Bart De Wever en zijn N-VA zeggen wel dat ze met ons niet willen samenwerken, maar dat zeiden ze vorig jaar ook van de sp.a en uiteindelijk heeft De Wever in Antwerpen een coalitie met hen gevormd. Als de Vlaming ons een stevig mandaat geeft, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en stappen we met rechte rug naar de onderhandelingstafel.”

Op Twitter zei Van Langenhove zelfs klaar te zijn “om Brussel op te kuisen”. Dit met een bewerkte The Expendables-filmprent die verwijst naar de ‘paljas’-uitspraak van De Wever gisterenavond.

Lees ook:

#VK19 – LIVE: “Geen zwarte zondag, maar zondag van hoop”