Tom Van Grieken, de voorzitter van het overwinnende Vlaams Belang, is bereid “om het bord af te vegen”. Dat vertelde hij tijdens de persconferentie die hij deze voormiddag hield. Geflankeerd door kopstukken Barbara Pas en Chris Janssens liet hij weten ‘geen breekpunten voor de camera’s’ te willen communiceren. Dit om het einde van het cordon niet in het gevaar te brengen.

“Er is een driekoppig onderhandelingscomité aangesteld”, zo liet Van Grieken nog weten. Maar verder blijft men voorzichtig. “De partij wil niet voor de camera’s onderhandelen. Het initiatief ligt bij Bart De Wever (voorzitter N-VA, red.). We kijken uit naar zijn initiatief en stellen ons constructief op.” Op Radio 1 zei Van Grieken ook deze ochtend dat “we […] een mandaat [hebben] gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen. Als je ziet hoe groot de score is van N-VA en Vlaams Belang samen – we halen bijna 50 procent – dan mag ik mij niet verschuilen achter een cordon sanitaire.”

[LIVE ] Welke eisen stelt Vlaams Belang?

Welke eisen stelt Vlaams Belang aan andere partijen? En wil de partij straks meeregeren? Volg nu een persconferentie van de overwinaars van de verkiezingen.

Publiée par VTM NIEUWS sur Lundi 27 mai 2019

Van Grieken over cordon-vasthoudende partijen: “Het is betreurend: ze waren opnieuw met de postjes bezig”

De vraag is echter nog maar of De Wever hier iets mee zal kunnen aanvangen. Hijzelf wil samenwerking met het Vlaams Belang niet uitsluiten, zo herhaalde De Wever deze ochtend, maar ondanks hun verkiezingsnederlagen blijven alle andere partijen wel vastklampen aan het cordon sanitaire. Zondag doken hierover hier en daar wel wat dissidente stemmen op binnen CD&V en Open Vld, maar hun partijvoorzitters smoorden die stemmen al snel in de kiem.

Van Grieken zei hierover nog dit deze voormiddag via VTM. “Het is betreurend: ze waren opnieuw met de postjes bezig. De kiezer heeft dat [nochtans] keihard afgestraft”, aldus de Vlaams Belang-kopman. “Als ik bij CD&V of Open Vld zat, zou ik als rechts lid van die partij wel zeggen: ‘Het is welletjes geweest, meneer Beke (CD&V-voorzitter Wouter Beke, red.) met je linkse Kris Peeters, er zijn ook rechtse CD&V’ers’.”

Van Grieken wees er ook nog eens op dat studies hebben uitgewezen dat de meerderheid van de achterban van Open Vld, CD&V en N-VA ook wenst dat het cordon wordt stopgezet. In 2017 organiseerden VRT en De Standaard hier nog een peiling rond.