Laurette Onkelinx, veteraan-politica bij de PS en momenteel bezig aan de Brusselse formatie, is “zwaar gechoqueerd” door het gegeven dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op visite mocht bij koning Filip. “Het Vlaams Belang is een racistische en gewelddadige partij, en desondanks ontvangt de koning hen”, klonk het vandaag. Van Grieken is ‘not amused’ met de uithaal van Onkelinx. “Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen”, reageert hij in een persbericht. De Vlaams Belang-voorzitter gaat ook juridische actie ondernemen door een klacht neer te leggen wegens smaad, laster en eerroof.

“Ik ben zwaar gechoqueerd”, zo sakkerde Onkelinx via RTL-TVI“Alle Franstalige partijen, maar ook de democratische Vlaamse partijen behalve de N-VA hadden al gezegd dat ze het cordon willen behouden. Het Vlaams Belang is een racistische en gewelddadige partij, en desondanks ontvangt de koning hen.” Van Grieken stelde dan weer voor zijn gesprek met de vorst dat hij “niet snapt waarom er hier zo abnormaal wordt over gedaan”“Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, wordt uitgenodigd door het staatshoofd”, stelde de populaire Vlaams Belang-kopman.

Van Grieken: “Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen”

Van Grieken kan de uithaal van Onkelinx niet smaken. “Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen”, reageert hij in een persbericht. Volgens de Vlaams Belang-voorzitter is er “een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme”. 

Die “criminalisering” van het Vlaams Belang pikken de rechts-nationalisten niet. Het gevolg? De voorzitter dient een klacht in tegen het Onkelinx wegens smaad, laster en eerroof. Eerder won Vlaams Belang-uitgeverij Egmont al een zaak tegen Boek.be waarin het Antwerpse Hof van Beroep oordeelde dat er geen bewijs was dat het “Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen”.

De procureur–generaal was eenzelfde mening toegedaan. Zo was het ook volgens hem “niet bewezen […] dat de politieke overtuiging (van Vlaams Belang, red.) racistische of discriminerende tendensen zou vertonen”. “[…] Tot op heden zijn er geen acties opgestart tegen Vlaams Belang welke toelaten die partij te kwalificeren als een partij met een racistisch gedachtegoed. Alle overwegingen met betrekking tot het verleden over de politieke partij genaamd Vlaams Blok […] zijn niet ter zake”, klonk het bij de parketmagistraat.