De achteruitgang van de N-VA in de peilingen is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever dé grote droom van de progressieve partijen, zo stelt hij tegenover de Gazet van Antwerpen. Een stem voor het Vlaams Belang is volgens hem dan ook een cadeau voor links. “Links hoopt dat die frigo vol stemmen zit”, stelt De Wever. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat echter een ander geluid horen. “Links heeft Vlaams Belang helemaal niet nodig om aan de macht te komen. De Wever zelf is daarvoor meer dan voldoende”, klinkt het. 

Met de verkiezingen in aantocht hekelt het Vlaams Belang, bij monde van voorzitter Van Grieken, het cordon sanitaire. “De Wever probeert de mensen wijs te maken dat een stem voor het Vlaams Belang een stem voor Groen is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen probeerde hij dat trucje ook al eens. De stemmen moesten nog geteld worden, of hij verklaarde de ‘oorlog met links’ afgelopen en wou zowel met Groen als sp.a een coalitie vormen”, klinkt het.

Dat de N-VA-voorzitter uiteindelijk met de socialisten ging besturen en niet met het Vlaams Belang begrijpt Van Grieken niet. “Links heeft het Vlaams Belang helemaal niet nodig om aan de macht te komen. De Wever zelf is daarvoor meer dan voldoende. En dus betekent een stem voor N-VA vooral een stem om altijd weer opnieuw dezelfde partijen aan de macht te krijgen en altijd opnieuw min of meer hetzelfde non-beleid terug te krijgen”, klinkt het. “Een stem voor N-VA is een stem voor links geworden doordat De Wever hardnekkig aan het ondemocratische cordon vasthoudt om zichzelf aan de macht te houden”, stelt de Vlaams Belang-voorzitter. Volgens Van Grieken is De Wever “een garantie voor vooral geen verandering”.

De Wever verwijst naar situatie in Franstalig België

N-VA-voorzitter De Wever benadrukt daarentegen tegenover de Gazet van Antwerpen het belang van de N-VA. Haalt zijn partij niet voldoende stemmen, dan verdwijnt ze uit de Vlaamse en federale regering. “Dat is een zekerheid. Rood en groen in Wallonië… die hebben een meerderheid. CdH heeft zich daarbij aangesloten en ze hebben nog de PTB. Als je dan de zetels begint te tellen dan kom je in Wallonië al aan 75 tot 80 procent”, schetst De Wever de situatie in Franstalig België.

Veel Vlaamse zetels zijn er in dat scenario ook niet meer nodig, denkt De Wever. “Herinner u wat mevrouw Rutten zegt: je hebt geen meerderheid nodig in Vlaanderen. Met roodgroen, dan zullen ze er al bijna zijn en dan rekent men op CD&V om de extra zetels te leveren. Meneer Crombez heeft gezegd: in die context gaan we meneer Beke het premierschap aanbieden. Dan beseft u toch zo dat ze ons ook uit de Vlaamse regering zullen zetten”, stelt De Wever.

Publiée par Tom Van Grieken sur Mercredi 22 mai 2019

ADVERTENTIE