Vorig jaar, onder het motto van de ‘grote verzoening’, stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever Groen niet alleen voor om in Antwerpen samen te besturen, maar ook in Vlaanderen. “Hij heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen”, stelde Wouter Van Besien in VRT-programma ‘Iedereen kiest‘.

Doorheen de gemeenteraadsverkiezingen maakte De Wever veelvuldig de sprong naar het Vlaamse niveau. “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn”, klonk het.

Ook tijdens de onderhandelingen met Groen maakte De Wever – althans volgens Van Besien-  een sprong naar het Vlaamse niveau. “Hij (Bart De Wever, red.) heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen”, klonk het bij de Groen-lijstduwer. Het doel van De Wever volgens de ecologist? De groenen verleiden met schepen- en ministerportefeuilles. Echter, het verschil in programma’s was volgens Van Besien te groot.

Voorakkoord met de socialisten?

CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, Peter Van Rompuy, stelde in het verleden regelmatig dat de Vlaams-nationalisten voor het Vlaamse niveau al een akkoord met de socialisten op zak hebben. “De socialisten zeggen het ons zelfs onomwonden”, verklaarde Van Rompuy eerder tegenover Knack. Bij de sp.a sprak en spreekt men dergelijke geruchten evenwel tegen. Ook Jinnih Beels, aanwezig in VRT-programma ‘Iedereen kiest‘, ontkende een voorakkoord.