Een driedagenwerkweek. Dat is wat de vakbonden bij Defensie zien als een oplossingen tegen de gedemotiveerde jonge militairen. Tal van de mensen die aan een militaire opleiding starten, geven er immers al snel de brui aan. “Je vermijdt [zo] dat militairen vijf dagen op rij moeten pendelen naar de kazerne”, weerklinkt het in Het Nieuwsblad. De drie dagen zouden intensiever georganiseerd zijn en eveneens overnachting inhouden.

Onze militairen raken maar niet aan vers bloed. Eerder vorig jaar speelde men al met het idee om rekruten meer thuis te laten slapen, maar nu hebben de vakbonden evenzeer een radicaal idee. Om “van Defensie opnieuw een aantrekkelijke werkgever te maken” vraagt de militaire vakbond ACMP de invoering van een driedagenweek. Dit voor operationele eenheden. Zo worden lange pendeldagen, vijf maal aan een stuk, vermeden.

“Drie dagen propvol oefeningen, trainingen en opleidingen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, waarbij op de basis wordt overnacht”, zo licht ACMP-voorzitter Yves Huwart in Het Nieuwsblad het voorstel toe. “Nadien is de militair de rest van de week thuis bij zijn gezin, en hoeft hij niet dagelijks over soms lange afstanden de files te trotseren.”

ACMP krijgt (halve) steun van ACV: Ook zij willen andere werkweek

Er zijn enkele legerbasissen waar met het idee al op kleine schaal wordt gewerkt. “Militairen kunnen er tot 13 uur per dag werken, en zo zelf een kortere werkweek organiseren”, aldus nog Huwart. “Willen we antwoord bieden op de enorme uitdagingen waarmee Defensie wordt geconfronteerd, moeten we creatieve oplossingen als een driedagenweek omarmen. Anders lukt het nooit.”

Ook ACV Defensie ziet soelaas in een hervorming van de werkweek. Zij zien een werkweek van vier dagen wel zitten. “We denken dan aan werkdagen van negen uur. Dat maakt 36 uur per week, in plaats van de huidige 38 uur, die op vijf dagen wordt gepresteerd”, zo illustreert Walter Van den Broeck van ACV. “Die vermindering van twee uur zien we als een vorm van impliciete loonopslag, waardoor de militair eindelijk de eerlijkere verloning krijgt waar hij nu al vele jaren op wacht.”

Na de verkiezingen moet blijken welke richting uitgegaan wordt met het leger. Zo’n hervorming van de werkweek zal er alleszins op dit moment niet van komen. Ontslagnemend defensieminister Didier Reynders (MR) kon in tevens niet bereikt worden door Het Nieuwsblad.

Lees ook:

Belgisch leger internationaal mikpunt van spot: “Mama’s kindjes”