De omstandigheden rond de moord op Julie Van Espen (23) zorgen voor meer en meer onbegrip bij de oppositie, maar vooral daarbuiten blijken de verbijstering en woede groot. Dat blijkt onder meer uit reacties op sociale media. Niet alleen bleek Steve B., de verdachte die inmiddels bekende, een hardnekkige recidivist die in 2017 nog maar in eerste aanleg werd veroordeeld voor verkrachting, maar diens vader waarschuwde tevens iedereen die het maar wilde horen voor zijn zoon. “Steve is in staat om te doden”, zo liet Steve B. zijn vader weten aan justitie. Tevergeefs. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

“Iedereen, van parket tot psychiater”, zo laat Steve B. zijn papa optekenen over wie hij allemaal trachtte te waarschuwen. “Ik wist dat dit eens zou gebeuren”. Maar zoals Cassandra was Steve’s vader gedoemd om niet gehoord te worden. Steve’s papa was nochtans niet alleen. Op sociale media regent het nu kritiek jegens justitie en de wetgevende overheid.

“De door Steve verkrachte ex viel in zwijm toen ze hem ineens zag passeren”

“Zeker na de laatste feiten, de verkrachting van zijn ex in 2016, hoopte iedereen dat hij voor een tijdje achter de tralies zou verdwijnen”, zo vertelt een vroegere vriend in de Persgroep-krant. “Hij was toen bijzonder gewelddadig tekeergegaan. Hij had de deuren van het appartement van zijn ex ingetrapt en was recht op zijn slachtoffer afgegaan. Zijn ex houdt er een levenslang trauma aan over. Een dag later ging Steve zich uit eigen beweging bij de politie aangeven. Hij bekende het misbruik, maar beweerde dat alles gebeurd was onder invloed van drank. Na drie maanden voorarrest mocht hij de gevangenis verlaten.” 

Een jaar later kreeg Steve B. 4 jaar cel in een veroordeling. Hij werd echter niet onmiddellijk aangehouden en ging in beroep waarna hij twee jaar door Antwerpen ronddoolde in afwachting van zijn finale proces. “Zijn ex viel in zwijm toen zij Steve ineens in haar straat zag passeren – zo bang is zij van hem. Zij is dan maar uit de stad weggevlucht.”

“Steve’s psychiater zag geen crimineel in Steve”

De getuigenissen van oude vrienden en mede-daklozen zoals hierboven sluiten aan bij wat Steve’s vader verder omschreef: “Steve was als kind al onhandelbaar. Die jongen was geestelijk niet in orde. Wij hebben de deuren van psychiaters platgelopen. Hij is herhaaldelijk opgenomen in de psychiatrie. In Antwerpen, in Genk… Het was onhoudbaar. Hij maakte mijn leven kapot. Daarom brak ik met hem en met de rest van de familie”, zo citeert Het Laatste Nieuws. “Ik heb justitie altijd gewaarschuwd dat Steve op een dag iemand zou vermoorden. Deze moord had voorkomen kunnen worden, als justitie hem gewoon in de gevangenis had gehouden in plaats van hem vrij te laten in afwachting van zijn proces in beroep.”

Steve B. zou dus na zijn veroordeling in 2017 op vrije voeten komen, in afwachting van zijn proces in beroep. In De Standaard getuigt zijn tante dat zij een en ander had te maken met zijn vrijlating onder voorwaarden. “Zijn psychiater was met mij komen praten”, zo vertelt de vrouw. “Hij zag geen crimineel in Steve.” De psychiater bleek er echter fenomenaal naast te zitten. Julie Van Espen verloor haar leven zaterdagavond rond het Albertkanaal in Merksem. Zij werd 23 jaar oud.