Sociale media bezorgen politieke partijen al eens kopzorgen. De CD&V kocht vorige zomer nog meer dan 10.000 Indische en Afrikaanse likes om haar Facebookpagina wat op te smukken. Hilariteit alom en de christendemocraten verwijderden de exotische volgers dan maar snel van hun pagina. Maar sociale media en zeker Facebook kunnen een sterk wapen zijn in een verkiezingscampagne om de kiezer te bereiken. Dat bewijst de groei van de Facebookpagina van het Vlaams Belang: vandaag zo’n 400.000 fans rijk. Daar hangt evenwel ook een prijskaartje aan vast, namelijk dat van advertenties. Wij vroegen VB-jongerenvoorzitter Bart Claes om een reactie.

Sinds begin maart hebben alle Vlaamse politieke partijen minstens een kwart miljoen euro uitgegeven aan advertenties op Facebook. De laatste week voor de verkiezingen zijn die bedragen nog eens in een stroomversnelling geraakt. Het Vlaams Belang spant de kroon: Afgelopen week gaven zij naar schatting bijna 120.000 euro uit aan politieke advertenties. Dat is veruit het meeste van alle partijen. Ter vergelijking: de grootste partij van Vlaanderen, de N-VA, gaf deze week zo’n 54.000 euro uit aan FB-advertenties. De kleinste Vlaamse partij, de PVDA, liet Facebook links liggen: met slechts 325 euro sluiten zij de rij. Facebook maakt sinds kort die bedragen raadpleegbaar, na aanhoudende kritiek hierover.

Zorgt digitale groei ook voor electorale groei?

CD&V, Groen en sp.a gaven deze week alle drie zo’n 20.000 euro uit aan het sociale netwerk. Open Vld doet daar met 51.000 euro nog een schepje bovenop. Maar resulteren die uitgegeven euro’s ook in extra likes? Bij de N-VA en het Vlaams Belang alvast wel: Met respectievelijk 195.000 en 400.000 likes hebben zij ruim het meeste aantal volgers op Facebook. Bij de andere partijen varieert dat van 38.000 (PVDA) tot 79.000 (Open Vld en Groen).

Wij vroegen Bart Claes, jongerenvoorzitter van het Vlaams Belang, of zijn partij deze maand de elektriciteitsrekening nog wel kan betalen met al die uitgaven. “Het klopt dat we deze campagne hard inzetten op sociale media en in het bijzonder op Facebook, dat was een erg gedurfde keuze maar ze loont wel”, vertelt hij aan SCEPTR. “Door sociale media kunnen wij dagelijks aanwezig zijn in de leefwereld van potentiële kiezers.” “Zelfs de reguliere pers had ons die mogelijkheid niet kunnen geven.” 

Vooral de gericht- en meetbaarheid van FB-advertenties zijn voor Claes en het Vlaams Belang van grote waarde. “Mensen die nooit voor ons zouden stemmen, proberen we zo min mogelijk te bereiken”, zegt hij. “Dat zou gewoon weggesmeten geld zijn.” De uittredende VB-jongerenvoorzitter hoopt de digitale groei ook omgezet te zien in electorale groei. “Wat het ook mag worden, dubbele cijfers moeten we zeker halen”, aldus Claes.