De centristen van cdH stellen zich meer en meer vijandig op tegenover de N-VA. In een interview met L’Echo belooft cdH-voorzitter Maxime Prévot om “op geen enkele manier” te besturen samen met de N-VA. Een nieuwe ‘Zweedse regering’ wordt daarmee minder en minder waarschijnlijk, al zou het niet de eerste keer zijn dat een politicus een belofte breekt. Opvallend echter: Vorige week deed Prévot nog de deur dicht voor kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA), maar liet hij nog een kiertje open voor de partij zelf. Maar de centrum-rechtse tocht bleek ondragelijk voor Prévot.

De aasgieren cirkelen rond de N-VA. Hoewel de partij naar alle waarschijnlijkheid nog steeds de grootste van het land zal blijven, ziet het er naar uit dat de coalitie waarmee ontslagnemend premier Charles Michel (MR) aan de slag ging in 2014, geen meerderheid zal halen zondag. Bij de cdH zetten ze hun geld – naar goeie gewoonte – daarom alvast in op de PS.

“N-VA, nooit!” Warm en koud blazen, ‘cdH-style’

Gevraagd of de deur voor een N-VA-participatie in het algemeen nog openstaat voor cdH na het vorige week gericht uitsluiten van Jambon op basis van diens communautaire strijdvaardige taal zegt Prevot: “We pleiten op geen enkele manier voor de vernieuwing van het Zweedse model. In elk geval wil de cdH geen back-uppartij zijn voor een Zweedse coalitie”, zo klinkt het ondubbelzinnig. “We willen de Franstalige krachten bundelen met de andere Vlaamse krachten, zodat de N-VA op de bank moet gaan zitten.”

Vorige week klonk het echter nog zo over samenwerking met N-VA: “Kijk, ik zeg nooit ‘nooit’. Ik geloof niet dat we ons in dit land kunnen permitteren om te schelden en om veto’s te stellen. Ik heb alleen een veto tegen de extremistische partijen, de PVDA op links en Vlaams Belang op rechts”, aldus Prévot in een eerder HLN-interview“N-VA een harde rechtse, maar geen extreem-rechtse partij. Maar als ik veto’s los, wat gaan we dan doen? Dan maken we onze federale staat kapot.”

Het kan dus snel verkeren in de politiek. Volgens Jan-Frederik Abbeloos, politiek analyst bij De Standaard betekent dit dat “een doorstart van Zweeds naar verwachting mathematisch dood en begraven” is, tenminste als “als Prévot het meent”. Het dient echter eveneens gezegd te worden dat er voor de verkiezingen steeds veel harde woorden vallen, maar nadat de stemmen geteld zijn, durven die al snel te milderen.

Lees ook:

CdH-voorzitter doet deur dicht voor ‘premier Jambon’: “Niet met ons”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE