Sp.a-prominent Louis Tobback is opnieuw kritisch voor zijn eigen partij. Vooral het cumulverbod en het gebrek aan een duidelijke lijn, kunnen hem niet bekoren. “De ene dag vloeken we op PS en de andere dag gaan we campagne voeren met hun voorzitter Paul Magnette (Magnette is de ‘woordvoerder’ van de PS, niet de voorzitter, n.v.d.r.). Als we als basislijn kiezen voor ‘zekerheid’, maar een vooraanstaande figuur komt dan aanzetten met ‘minder belastingen’, dan heb je een probleem als partij”, stelde de oudgediende op Radio 2.

De verplichte decumul blijft voor verschillende socialisten een controversiële maatregel. “De kiezer kickt niet op cumulmaagden. Mochten alle partijen een decumul invoeren, dan zou dat een zeer goede zaak zijn. Nu zijn wij de naïevelingen die in ons eigen vlees snijden”, klonk het eerder bij Vilvoords sp.a-burgemeester, Hans Bonte. Mocht de eigenzinnige burgemeester het opnieuw tot in de Kamer schoppen, dan zou hij gaan zetelen.

Tobback heeft het ook gehad met het cumulverbod. “Een dwaze maatregel”, zo laat hij verstaan. Net zoals Bonte, zou de sp.a-prominent gaan zetelen mits hij voldoende stemmen haalt. “En dan combineer ik dat met mijn job als provincieraadslid, ja. Ze mogen dan nog altijd een congres organiseren om mij uit de partij te zetten, maar dan nog ga ik zetelen. Ik ben dan een verkozene des volks en niet van de partij”, vertelde hij aan Radio 2. Nochtans is Tobback niet principieel tegen een cumulverbod. “Ik vind ook dat één persoon slechts één mandaat kan uitoefenen. Maar dan wel alleen als alle andere partijen dat ook doen. Nu strijden we met ongelijke wapens, alsof je aan een boksmatch begint met één arm op je rug gebonden”, redeneert het sp.a-boegbeeld.

Tobback: “Nog nooit zoveel erkende vluchtelingen geweest als in de periode-Francken”

Naast het cumulverbod hekelt Tobback het gebrek aan rechtlijnigheid bij de socialisten. “Een kat vindt er haar jongen niet meer in terug”, klinkt het. “De ene dag vloeken we op PS en de andere dag gaan we campagne voeren met hun voorzitter Paul Magnette. Als we als basislijn kiezen voor ‘zekerheid’, maar een vooraanstaande figuur komt dan aanzetten met ‘minder belastingen’, dan heb je een probleem als partij”, analyseert de oudgediende.

Hoewel de socialisten het niet goed doen in de peilingen, bestaat er – althans volgens Tobback – een markt voor linkse ideeën. “Ik kom nog vaak genoeg op straat om aan te voelen dat mensen niet gelukkig zijn met hoe de regering het de afgelopen jaren heeft aangepakt. Een aantal mensen zal daardoor bijvoorbeeld naar het Vlaams Belang lopen omdat ze teleurgesteld zijn in N-VA. Er zijn nog nooit zoveel erkende vluchtelingen geweest als in de periode-Francken. Waarom die mensen niet naar ons komen, daarover zullen we ons moeten bezinnen”, aldus Tobback tegenover Radio 2.

Lees meer:

Bonte: “Verkozen? Dan ga ik zetelen, decumul of niet”