Sp.a-prominent Louis Tobback is, na de nederlaag van zijn partij, opnieuw kritisch voor de socialisten. “Er zijn deze campagne wel fouten gemaakt. Eens te meer is gebleken dat de cumulmaatregel een dwaasheid was”, analyseert hij tegenover weekblad Knack. Ook geeft hij de personen die voorzitter John Crombez “in dat avontuur hebben gestort, in de hoop dat ze hem aan een touwtje hadden”, een veeg uit de pan. Zo moeten ze volgens Tobback “hun verantwoordelijkheid […] nemen”.

Crombez heeft al verschillend keren laten verstaan dat hij zich niet vastplakt aan zijn voorzittersstoel. Over een toekomstig ontslag heeft de sp.a-voorzitter zich evenwel nog niet uitgesproken. Volgens Tobback moet Crombez “doen wat hij niet laten kan”. “De vraag is of hij zich verantwoordelijk voelt voor de uitslag van deze verkiezingen, en het is aan hem om die te beantwoorden. Uiteindelijk gaat het mij ook niet echt om John Crombez. Misschien zouden degenen die hem in dat avontuur hebben gestort, in de hoop dat ze hem aan een touwtje hadden, ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen”, klinkt het.

“Er werd een zootje van gemaakt”

Tijdens de campagne werden er volgens Tobback fouten gemaakt. Vooral de cumulmaatregel brak de partij volgens de sp.a-prominent zwaar op. “In Vlaams-Brabant was er een gevecht tussen de lijsttrekkers Theo Francken, Dries Van Langenhove en Maggie De Block over migratie. Mijn partij heeft iemand met een originele aanpak van die problematiek, waar je als socialist 100 procent achter kunt staan en waarvan men tot in Washington prijs stelt op zijn mening: Hans Bonte. Wel, vanwege die cumulregel mocht de man niet op een verkiesbare plaats staan, want dan moest hij stoppen als burgemeester van Vilvoorde”, analyseert Tobback tegenover Knack.

Verder werd er volgens de sp.a-prominent “een zootje” van de campagne gemaakt. “Als vroeger het partijbureau besliste dat we campagne zouden voeren rond ‘zekerheid’, dan zou een fractieleider niet met de slogan ‘minder belastingen’ hebben moeten uitpakken, zoals nu wel is gebeurd. In die tijd zou Carla Galle naar zo’n mandataris zijn gestapt en hem met haar blote handen hebben gewurgd”, vertelt Tobback.

Schild & Vrienden? “Even erg als de mannen die we na de Tweede Wereldoorlog hebben gefusilleerd”

Het Vlaams Belang, voorzitter Tom Van Grieken incluis, blijft voor Tobback racistisch. “Anders zou [Van Grieken] niet met Filip Dewinter en Guy D’haeseleer in dezelfde partij zitten. Anders zou hij Dries Van Langenhove ook niet hebben aangetrokken”, redeneert de socialist. “De racisten hebben zich vandaag geparfumeerd en dragen een maatpak, maar het blijven racisten”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Dat Van Grieken een andere achtergrond heeft dan de Blokkers uit de jaren negentig, is voor Tobback irrelevant. “De figuren van alt-right die rond Donald Trump hangen en de Russische nationalisten rond Vladimir Poetin, dat zijn de fascisten van vandaag. Die gastjes van Schild&Vrienden die ik bezig zag in de Pano-reportage, die zijn even erg als de mannen die we na de Tweede Wereldoorlog hebben gefusilleerd”, stelt Tobback tegenover Knack.