De Britse premier Theresa May (Con.) zwicht voor de druk vanuit haar eigen partij en kondigde aan op zeven juni te zullen aftreden. May was gedurende drie turbulente jaren premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar hoofdtaak bestond erin haar land door de Brexit te loodsen, maar dat is haar dus niet gelukt.

Een zichtbaar geëmotioneerde Theresa May (Con.) kondigde op vrijdag haar ontslag aan als Britse premier. Op zeven juli zal ze aftreden. Ze noemde het “de eer van mijn leven” om de tweede vrouwelijke Britse premier te zijn. Ze treedt naar eigen zeggen af “zonder enige rancune, maar met enorme en blijvende dankbaarheid de gelegenheid te hebben gehad, om het land waar ik van hou te dienen”.

Turbulente regeerperiode

Na het Brexit-referendum volgde May David Cameron (Con.) op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar hoofdtaak bestond erin haar land door de Brexit te loodsen, maar dat is haar dus niet gelukt. “Het zal voor mij altijd een kwestie van diepe spijt blijven dat ik de Brexit niet voor elkaar heb gekregen”, zei May.

De positie van May stond al vele maanden onder druk omdat ze er maar niet in slaagde een Brexit-overeenkomst door het Britse Parlement te krijgen. De genadeslag kwam er na een zoveelste nieuwe akkoord. Met het nieuwe akkoord – bestaande uit tien punten – probeerde May een compromis te vinden tussen de Conservatieven en de linkse oppositiepartij Labour.

Het plan ontplofte echter in haar gezicht. May haalde zich de woede van vele Conservatieve parlements- en regeringsleden op de hals. Zo zette May de deur op een kier voor een tweede referendum, een absolute ‘no pasarán’ voor vele Conservatieven. Maar ook Labour was verre van overtuigd door het voorgestelde akkoord.

Exit Theresa, enter Boris?

Andrea Leadsom, ‘Leader of the House of Commons’, was het eerste regeringslid dat deze week aftrad. Er waren daarnaast geruchten van een hele reeks andere regeringsleden die van plan waren ontslag te nemen. Er dreigde een totale rebellie binnen haar partij, maar May hield de eer aan zichzelf. Haar hele regeerperiode werd May al geplaagd door ontslagnemende ministers.

Door heel het Brexit-debacle zullen de Conservatieven naar alle waarschijnlijkheid door de ‘Brexit Party’ van Nigel Farage verpletterd worden in de Europese Parlementsverkiezingen. Vanaf tien juni zullen de Britse Conservatieven proberen een nieuwe partijleider te kiezen. Een van de namen die daarbij veel over de tongen gaat is die van voormalig burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.