Studio Brussel, het radiostation van onze openbare omroep, pakt binnenkort uit met een gloednieuw concept: een radioprogramma over en tijdens de ramadan. “Een programma over hoe moslims in België de ramadan beleven”, klinkt het. Op sociale media kan de ramadanradio op veel kritiek rekenen.

Morgen, op zondag 5 mei, begint de ramadan ofwel de islamitische vastenmaand.  Tijdens de ramadan mogen gelovige moslims overdag onder meer niet eten, drinken, roken of seksueel actief zijn. Maar volgens Studio Brussel, het radiostation van de VRT, kennen Vlamingen niet genoeg over de ramadan of het leven van moslims. Daarom lanceren ze binnenkort Ramadamadingdong, een radioprogramma over hoe moslims in België de ramadan beleven.

“Inzicht geven in de hedendaagse moslimcultuur”

Het radioprogramma zal gepresenteerd worden door de broers Rachid, Mous en Sef Lamrabat. De gebroeders Lamrabat nodigen iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan. De gasten zijn een mix van mede-moslims en bekende Vlamingen.

Op die manier willen VRT en Studio Brussel de Vlamingen iets bijleren over het leven als moslim. Dat zegt Jan Van Biesen, nethoofd van de radiozender. “Met Ramadamadingdong willen we aan de hand van entertainment een ongefilterd inzicht geven in de hedendaagse moslimcultuur.”

Maar als we de commentaren op sociale media lezen, lijkt de gemiddelde Vlaming toch niet te zitten wachten op een radioprogramma over moslims. “De islam wordt door onze strot geduwd en dan gaat een Vlaamse zender daar nog bij helpen ook. Dit gaat je luisteraars kosten”, klinkt het onder meer in de reacties op de aankondiging. “Komt er ook een programma om moslims uit te leggen hoe wij leven?” 

De radiozender reageerde inmiddels op de storm aan negatieve reacties. “Studio Brussel is een geëngageerde zender. Met dit programma willen we ons steentje bijdragen om de verschillende gemeenschappen dichter bij mekaar te brengen.”