In Vlaanderen betaalden we in 2016 en 2017 de duurste elektriciteitsprijzen van Europa. En dat heeft in feite niet zo veel te maken met de prijs van de elektriciteit zelf, maar wel met allerlei tarieven en heffingen, en dus het beleid van onze regeringen. Op die manier steeg de Vlaamse stroomfactuur maar liefst 17 maal sterker dan in onze buurlanden. Vandaag is het enkel in Duitsland duurder om je stroomfactuur te betalen. Dat brengt VRT NWS op basis van een nieuwe studie.

De extreemlinkse PVDA hekelt het energiebeleid van onze regeringen. Dit aan de hand van een prijzenstudie op basis van cijfers van federale energieregulator CREG. Peter Mertens‘ partij haalde de kostprijzen van oktober 2014 tot en met maart 2019 door de computer en bemerkte een stijging van 400 EUR, of maar liefst 60 percent. VRT NWS hanteerde die cijfers verder en maakte een nog ruimere vergelijking op basis van jaarprijzen. Dit om de seizoenseffecten uit te vlakken. Hieruit blijkt een stijging van 260 EUR, of 33 percent, tussen 2015 en 2018.

PVDA: “Het bilan van het Vlaamse en federale energiebeleid is ronduit dramatisch”

Die stijgingen zijn opvallend, gezien in onze buurlanden zo’n fluctuaties naar boven amper te merken waren. In Duitsland steeg de factuur met 4 procent, in het VK maar met 1,5 procent. En in Nederland daalde de stroomfactuur zelfs met 1,8 procent. In 2016 en 2017 werden Belgische stroomfacturen zo de duurste in de hele Europese Unie en thans moeten we enkel Duitsland laten voorgaan.

Wat nog meer opmerkelijk is, is dat de prijs van onze elektriciteit zelf helemaal niet hoger is dan in andere landen. Het zijn vooral de andere zaken die een energiefactuur opmaken die duurder zijn geworden, momenteel reeds goed voor drie vierde van de uiteindelijke prijs. Het gaat om de heffingen, BTW en distributietarieven.

“Het bilan van het Vlaamse en federale energiebeleid is ronduit dramatisch”, zo vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens in Het Laatste Nieuws. “De Zweedse coalitie beloofde om de energiefactuur betaalbaar te maken, maar gezinnen betalen zich vandaag blauw. En nog zo’n belofte die de regering gewoon aan haar laars lapte: in het regeerakkoord lazen we hoe de regering via een ‘energienorm’ de stroomprijs van de gezinnen op die van de buurlanden zou afstemmen. Vijf jaar non-beleid heeft ons opgezadeld met een echte energiekloof.”