Uit het strafdossier van Steve Bakelmans (39), de moordverdachte in de zaak Julie Van Espen, blijkt dat de man in het verleden tot drie keer toe niet terugkeerde naar de gevangenis na een uitgaansvergunning. Dat bericht onder meer Het Nieuwsblad. Bakelmans werd onlangs nog – in 2017 – veroordeeld tot 4 jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. De man ging echter in beroep en de correctionele rechter achtte het toen niet nodig om de onmiddellijke aanhouding te bevelen. De reden daarvoor? Geen vluchtgevaar, volgens het Antwerpse gerecht.

Hardnekkig recidivist Steve Bakelmans (39) werd in 2004 veroordeeld voor de verkrachting van een 58-jarige vrouw. Toen kreeg hij 4,5 jaar cel. Nu is aan het licht gekomen dat hij destijds drie keer niet naar de gevangenis terugkeerde na een uitgaansvergunning. In 2004 mocht Bakelmans voor acht uren de gevangenis verlaten, maar bleef hij een week spoorloos. Twee jaar later gebeurde hetzelfde en bleef hij zeven maanden weg. De derde uitgaansvergunning was in 2008. Toen dook Bakelmans na twee maanden weer op. Volgens Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen werd hij daarvoor ook gesanctioneerd. “We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling en hij heeft zijn straf tot het einde uitgezeten”, klinkt het bij haar.

Niet aangehouden want geen vluchtgevaar

Na het plegen van een reeks andere feiten zoals diefstal en bedreiging, werd Bakelmans in 2017 voor de tweede keer schuldig bevonden aan een verkrachting. Deze keer van zijn ex-vriendin. De correctionele rechter veroordeelde hem in eerste aanleg tot vier jaar cel. Bakelmans ging echter in beroep en bleef op vrije voeten. De rechter vond het niet nodig om hem onmiddellijk aan te houden omdat er geen risico was dat hij zijn straf zou ontvluchten. Des te pijnlijker voor het Antwerpse gerecht, gezien Bakelmans in het verleden dus al drie keer de vlucht had genomen.

Het Antwerpse hof van beroep doet er intussen alles aan om nog meer blunders te vermijden. Die rechtbank stelde de zaak van Bakelmans in 2018 voor onbepaalde duur uit, waardoor hij nog langer op vrije voeten bleef. De Antwerpse procureur-generaal is met spoed al die uitgestelde beroepszaken – een honderdtal – aan het controleren. De strafkamer die deze dossiers zou behandelen werd gesloten wegens personeelsgebrek.

Lees ook:

Gerecht controleert 100 uitgestelde zaken na Bakelmans-blunder