In Zeebrugge werden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 968 illegale transitmigranten opgepakt, dat is 50% meer dan in dezelfde periode een jaar voordien. “Bij een stijging van dit formaat zouden de alarmbellen toch luid moeten rinkelen”, aldus Maaike De Vreese (N-VA) aan Het Laatste Nieuws.

Momenteel zouden er ruim 200.000 illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) verblijven in ons land. Zeker in Zeebrugge, gezien haar geografische ligging een trekpleister voor transitmigranten, ondervindt men dagelijks de gevolgen van de illegalen die er verblijven. Diefstallen en inbraken zijn er dagelijkse kost, maar ook steekpartijen en aanrandingen zijn er niet zeldzaam meer.

Constante stijging transitmigranten

Het aantal transitmigranten in Zeebrugge blijkt bovendien alleen maar toe te nemen. In de eerste 3 maanden van dit jaar werden in Zeebrugge 968 transitmigranten aangetroffen, een stijging van maar liefst 50% ten opzichte van het jaar voordien, toen 623 mensen aangetroffen worden. Ook in 2018 werd al een record genoteerd, een jaar eerder werden  517 transitmigranten aangetroffen in de Brugse havenstad.

“De cijfers tonen aan dat de transitmigrantenproblematiek in Zeebrugge, in tegenstelling tot wat de mediastilte zou doen geloven, jammer genoeg nog steeds volop aanwezig is in de have”, aldus N-VA-kandidate Maaike De Vreese aan Het Laatste Nieuws. “Bij een stijging van dit formaat zouden de alarmbellen toch luid moeten rinkelen.”