In Mechelen is vandaag een gloednieuwe begraafplaats speciaal voor moslims officieel geopend. Dat meldt Het Nieuwsblad. Moslims kunnen er begraven worden zoals de islamitische voorschriften het voorschrijven, op hun zij en richting Mekka. Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) toonde zich zeer tevreden. “Het was hoog tijd.”

Drie jaar geleden inmiddels werd op de Mechelse gemeenteraad een positieve beslissing genomen over de komst van een begraafplaats op maat van moslims. Daarmee kwam de stad tegemoet aan een vraag die al lang leeft bij de moslimgemeenschap in de stad. Zij kunnen immers nergens begraven worden, argumenteerden ze, en dus werden moslims regelmatig begraven in hun land van herkomst.

“Respect voor rituelen”

Maar vandaag, uitgerekend op de dag dat de ramadan van start gaat, komt daar verandering in. Vanmiddag werd in Mechelen een stedelijke begraafplaats voor moslims officieel ingehuldigd en geopend. Moslims kunnen er begraven worden naar islamitische voorschriften: de graven liggen richting Mekka en mensen worden er zijdelings begraven.

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) toonde zich tevreden over de komst van de moslimbegraafplaats. “Het was hoog tijd. In andere Vlaamse steden zoals Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Sint-Niklaas kan dit al langer. Op dit perk kan overigens iedereen die dat wil begraven worden”, aldus Somers aan Het Nieuwsblad.

Ook CD&V is tevreden. “We passen voor een samenleving die kiest voor assimilatie aan de grootste gemene deler, wij aanvaarden diversiteit in onze maatschappij”, klinkt het. “Voor identiteitsvorming, cohesie en ook het thuisgevoel is het belangrijk dat mensen zich erkend weten in hun diepste zijn. En ook levensbeschouwing maakt deel uit van dat mens-zijn, als een essentieel deel van de menselijke identiteit. Respect voor ieders zijn, vraagt ook respect voor rituelen hieraan gekoppeld.”