Eind vorig jaar oordeelde het hof van beroep dat koning op rust, Albert II, een DNA-staal moest afstaan. Het voormalige staatshoofd legde zich echter niet neer bij het oordeel van het hof en liet weten naar het Hof Van Cassatie te stappen. Boël evenwel eiste in een reactie daarop een dwangsom. Vandaag raakte bekend dat het hof van beroep Boël in deze volgt en de voormalige soeverein een dwangsom van 5.000 EUR per dag oplegt.

Delphine Boël voert al vijf jaar lang een juridische strijd om erkend te worden als dochter van Albert II. In 2017 oordeelde de rechtbank van Brussel in eerste aanleg nog dat Jacques Boël de wettelijke vader is van Delphine Boël, ondanks tegenstrijdig DNA-onderzoek (op basis van het genetisch materiaal van haar wettelijke vader). Een tegenslag voor de artieste, want hierdoor moest überhaupt niet meer onderzocht worden of Albert II de biologische vader is van Boël. Ze ging echter in beroep en won het pleit alsnog. Zo bepaalde het rechtscollege formeel dat Jacques Boël noch de biologische, noch de wettelijke vader van Delphine is. Aan dit besluit werd een gerechtelijk order aan het adres van Albert II gekoppeld. Hij kreeg drie maanden de tijd om een DNA-staal af te geven. De voormalige vorst evenwel trok naar het Hof van Cassatie.

De advocaten van Boël waren niet van zins om te wachten op het oordeel van cassatie en vorderden een dwangsom van 5.000 EUR per dag dat Albert II weigert om een DNA-staal af te staan. Ter vergelijking, de huidige uitkering van Albert II is 2.500 EUR per dag. Vandaag raakte bekend dat de rechter Boël volgt en de voormalige vorst de gevorderde dwangsom oplegt.

Gevolgen?

Indien de rechtbank bepaalt dat Boël de biologische dochter is van Albert II heeft dit gevolgen omtrent de verdeling van de omvangrijke erfenis van het oud-staatshoofd. Daarnaast zou Boël als ook als ‘prinses’ door het leven mogen gaan. Op een dotatie zal ze evenwel geen recht hebben, weet VTM NIEUWS.

Lees meer:

Albert II probeert DNA-test te vermijden met cassatieberoep