De politie heeft aan het station van Brussel-Noord deze verkiezingsmiddag een spontane betoging van zo’n 300 gele hesjes tegengehouden. De actievoerders verzamelden daar met de bedoeling om richting het Europees Parlement te trekken, maar dat werd door de politie verhinderd. De betoging was immers niet aangevraagd. Zo’n 21 betogers werden opgepakt voor illegaal wapenbezit.

Omstreeks 13u45 besloot de politie om de spontane actie van de gele hesjes de kop in te drukken. Zo’n 300 actievoerders met fluohesje verzamelden aan het Brussels Noordstation om richting de Europese wijk te trekken. Ze willen zo naar eigen zeggen de “Europese dictatuur” aanklagen. De betoging was niet aangekondigd en de politie heeft daarom besloten er een einde aan te maken.

De organisatie zou zo’n 2.000 gele hesjes hebben verwacht, afgaande op de belangstelling op sociale media voor de manifestatie, maar uiteindelijk bleek de opkomst eerder klein. Dat aanvankelijk een talrijke opkomst werd verwacht, zorgde er wel voor dat de politie in groten getale aanwezig was. Op de Bolivarplaats hebben de politiemensen de gele hesjes uiteindelijk omsingeld en werd de betoging in de kiem gesmoord met pepperspray. Daarvoor werden al 21 arrestaties verricht bij gele hesjes omdat ze verboden wapens bij zich hadden.

Intussen heeft een kleinere groep gele hesjes zich onttrokken aan de politie en hun tocht verdergezet. Het Brusselse straatmeubilair is daarbij weer kop van jut: postbussen, banken en verkeersborden werden vernield.