Het afgelopen weekend geraakten vier schepen beschadigd in de buurt van de Straat van Hormuz in de Perzische Golf. Volgens de Verenigde Staten gaat het om Iraanse sabotage. Net op dit moment loopt de spanning tussen Washington D.C. en Teheran op.

Saoedi-Arabië meldde maandag dat twee Saoedische olietankers gesaboteerd waren. Een Noors bedrijf meldde eveneens dat een van zijn tankers beschadigd was geraakt in hetzelfde gebied, in de buurt van de straat van Hormuz. Ook een schip dat aan de Verenigde Arabische Emiraten toebehoort werd beschadigd. De Verenigde Staten vermoeden dat Iran achter de sabotage zit.

Amerikaanse vliegdekschip naar Golf

Eerder maakten pro-Iraanse media in Libanon gewag van een reeks explosies in de haven van Fujairah, in de Verenigde Arabische Emiraten. Iraanse media namen die berichtgeving over. Later bleken die berichten echter ongegrond. Een woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de sabotage een “betreurenswaardig incident”.

Onlangs verscherpten de Verenigde Staten de sancties tegen Iran. Ook stuurden de VS een vliegdekschip, bommenwerpers en luchtafweerraketten naar de Perzische Golf. Volgens de regering van president Donald Trump (Rep.) mobiliseert Iran ‘proxy’-groepen in Irak en Syrië met het doel “Amerikaanse belangen” aan te vallen. Het is vooralsnog onduidelijk op welke informatie de Amerikanen zich baseren.

Van onbedoelde escalatie naar conflict?

‘Haviken’ in de regering-Trump, zoals nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vragen al jaren om een militaire confrontatie met Teheran. Intussen bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie.

De Europese bondgenoten van de VS zouden er bij Washington op hebben aangedrongen zich terughoudend op te stellen. Men vreest een toevallige escalatie die tot een grootschalig conflict zou kunnen leiden. “We zijn zeer bezorgd over het risico dat een conflict per ongeluk ontstaat, met een onbedoelde escalatie aan beide zijden van het conflict”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt (Con.).